Прошле године убијено 110 новинара

На радним задацима прошле године је у свету убијено 110 новинара, саопштио Међународни институт за штампу. Још живимо у добу варварства, рекап аутор извештаја Ентони Милс.

Прошле године је убијено 110 новинара током обављања посла широм света, наведено је у извештају Међународног института за штампу, са седиштем у Бечу.

То је највећи број од 2000. године, истакао је Институт у годишњем извештају објављеном у Бечу.

Иран се у извештају помиње као земља са највећим бројем хапшења новинара. Више од сто извештача и блогера је тамо ухапшено од одржавања председничких избора у јуну.

Азија се са 55 убијених новинара помиње као "смртоносни регион", затим следи Латинска Америка са 28 убијених новинара, док је у Африци живот изгубило 14 припадника медија, а у Ираку четири.

У Европи је убијено седам новинара, пет у Русији, један у Турској и један у Азербејџану.

"Што се тиче убиства новинара приликом извршавања њихове дужности још живимо у добу варварства", поручио је аутор извештаја Ентони Милс.

"Док је прелазак у нови век био пропраћен огромним техничким напретком налазимо се, у области циљаног убиства новинара, који само извршавају свој посао, још дубоко у доба варвараства", нагласио је Милс.

Иначе, најопаснија земља по новинаре су били Филипини, где је прошле године убијено 38 новинара и то само у новембру 30, а следе Мексико (11), Сомалија (9), па Пакистан, Колумбија, Русија и Хондурас.

У извештају Института пише да је дошло до новог развоја у ратним регионима као што су Ирак, Авганистан и Пакистан, где су новинари изложени циљаним нападима.

"То је променило извештавање о тим конфликтима и мање се о томе извештава и изгубило се разумевање за те комплексне догађаје", упозорио је Милс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије