Читај ми!

Кинеска амбасада: Посета чешке делегације Тајвану озбиљно нарушава суверенитет Кине

Посета чешке делегације Тајвану нарушава суверенитет Кине, поручује се у саопштењу које је кинеска амбасада у Прагу објавила на свом сајту.

Дипломатско представништво је нагласило да је Пекинг већ направио "озбиљне кораке" ка  Прагу.

"Овај потез је био очигледна подршка сепаратистичким снагама које се залажу за 'независност Тајвана‘, озбиљно кршење државног суверенитета и територијалног интегритета Кине и озбиљно кршење основних норми међународних односа и билатералних политичких обавеза", наводи се у саопштењу амбасаде Кине у Прагу.

Чешка 14-члана делегација коју предводи сенатор и бивши председник Чешке академије наука Јиржи Драгош стиже данас на Тајван, а посета ће трајати шест дана.

Уочи путовања, шеф делегације је у интервјуу за Централну новинску агенцију рекао да напетост између Тајвана изазива страх у европским политичким круговима да ће се острво претворити у "другу Украјину".

Европске земље неће нужно испоручивати оружје Тајпеју, рекао је Драгош, али су спремне да продубе везе у областима као што су култура, наука и друге области меке моћи.

Званични представник кинеског министарства спољних послова Мао Нинг је позвала Праг да се придржава "принципа једне Кине" и да не шаље "погрешне сигнале" сепаратистичким снагама и не подрива политичку основу за развој билатералних односа.

Ситуација око Тајвана је ескалирала у августу, након посете Тајпеју председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Као одговор, Пекинг је покренуо велике војне вежбе око острва, увео санкције двема тајванским фондацијама, Ненси Пелоси и њеним рођацима.

Министарство спољних послова Кине је одговорност за све негативне последице ставило на Вашингтон и Тајпеј .

НРК не признаје суверенитет Тајвана, сматра га својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војском других земаља.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво