Читај ми!

Кина покренула војне вежбе у морима око Тајвана - Тајпеј распоређује бродове, ни "Роналд Реган" није далеко

Кинеска народно-ослободилачка армија покренула је рано јутрос велике војне вежбе са коришћењем бојеве муниције у морима око Тајвана, дан након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајпеју. Као одговор, Тајпеј распоређује ракетне системе и држи бродове близу средње линије Тајванског мореуза, док амерички носач авиона "Роналд Реган" патролира делом океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.

Војне вежбе су почеле у поноћ по локалном времену. Oдржавају се у шест области у кругу од око 20 километара од Тајвана и трајаће до суботе у поноћ.

Источна борбена командна зона кинеске војске саопштила је да је извела успешну вежбу гађања бојевиом муницијом у близини Тајвана.

Кина је лансирала две ракете у близини тајванских острва Мацу, преносе светски медији, а Министарство одбране Тајвана је саопштило да је Кина испалила неколико балистичких пројектила и у воде око североистока и југозапада Тајвана.

Кинески војни хеликоптери лете у близини Тајванског мореуза, а неколико војних авиона и око 10 бродова накратко је прешло "средњу линију" Тајванског мореуза, тврде тајвански званичници.

Вежбе су покренуте као "средство одвраћања од недавне ескалације негативних потеза Сједињених Америчких Држава по питању Тајвана и озбиљно упозорење против сепаратистичких активности на Тајвану, наведено је у извештају кинеске државне телевизије.

Пекинг је издао упозорење за бродове и авионе да не улазе у водени и ваздушни простор у подручјима где се вежбе одржавају, а чије су координате раније објављене. Најмање 40 летова са и до Тајвана је отказано.

Тајван распоређује ракетне системе и бродове

Као одговор на потезе Кине, Тајван распоређује ракетне системе и држи бродове близу "средње линије" Тајванског мореуза у близини острва, преноси Ројтерс изјаву неименованог тајванског извора.

"Тајван распоређује ракетне системе како би надгледао активности кинеског ваздухопловства у близини средње линије. Бродови су такође у близини средње линије да би надгледали активности кинеских поморских снага", рекао је извор за којег агенција наводи да је упућен у ситуацију.

Према речима истог извора, раније данас неколико кинеских војних авиона и бродова накратко је прешло "средњу линију" Тајванског мореуза.

"Неодговорно и нелегитимно понашање"

Тајвански званичници су осудили одржавање војних вежби у непосредној близини острва, истакавши да крше правила Уједињених нација и представљају инвазију на тајвански територијални простор и директан изазов слободној пловидби и ваздушном саобраћају.

"Кина изводи вежбе на најпрометнијим међународним пловним путевима и ваздушним рутама. То је неодговорно и нелегитимно понашање", саопштила је владајућа тајванска Демократска прогресивна партија.

Портпарол тајванске владе такође је осудио војне вежбе и навео да су сајтове тајванског Министарства одбране, Министарства спољних послова и председничке канцеларије напали хакери.

Такође, тајванско Министарство одбране је саопштило да су у среду увече, само неколико сати након што је Ненси Пелоси отишла за Јужну Кореју, неидентификоване летелице, вероватно дронови, надлетели област ободних острва Тајвана.

У близини и "Роналд Реган"

Док Кина спроводи војне вежбе око Тајвана, Америчка морнарица је саопштила да носач авиона "Роналд Реган" изводи заказане операције у Филипинском мору у западном Пацифику, делу океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.

"Носач авиона и његова ударна група су у Филипинском мору и настављају нормалне, заказане операције као део рутинске патроле у подршци слободном и отвореном Индо-Пацифику", рекао је портпарол Седме флоте Америчке морнарице.

Носач авиона "Роналд Реган"  је амерички носач на нуклеарни погон класе "Nimitz". Девети је носач авиона из те класе, а добио је име по бившем председнику САД Роналду Регану.

Ризик од озбиљне конфронтације и отворених сукоба

Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН) упозорила је да постоји ризик да би нестабилност изазвана напетостима у Тајванском мореузу могла да доведе до "лоших процена, озбиљне конфронтације, отворених сукоба и непредвидивих последица међу великим силама".

АСЕАН, чији се министри спољних послова, укључујући америчког државног секретар Ентонија Блинкена и кинеског министра спољних послова Ванг Јиа, састају у Пном Пену у Камбоџи, поручила је у саопштењу да је спреман да игра конструктивну улогу у олакшавању мирног дијалога између свих страна.

Ванг је управо на састанку министара спољних послова АСЕАН-а у Пном Пену рекао да је Кина уложила највеће дипломатске напоре да избегне кризу, али да никада неће дозволити да буду угрожени њени суштински интереси.

Посету Пелосијеве Тајвану окарактерисао је као "маничну, неодговорну и веома ирационалну" акцију САД.

Прст у око Пекингу 

Председавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси боравила је у среду у краткој посети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

Пелосијева је на Тајвану рекла да је дошла на Тајван да недвосмислено стави до знања да САД неће одустати од подршке и солидарности са Тајваном. Инстакла је да поштују политику једне Кине, али да подржавају статус кво и не желе да се било шта наТајвану деси силом. 

То је била прва посета једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године, што је Пекинг доживео као кршењe суверенитета и уплитањe у унутрашња политичка питања Кине.

"Играње ватром"

Кинеске власти су и пре доласка Пелосијеве на Тајван саопштиле да ће предузети све расположиве контрамере као одговор на посету коју су окарактерисале као "играње ватром". 

Иако Тајван дефакто функционише као независна демократија, Кина инсистира да има суверенитет над острвом и жестоко се противи било каквој могућности да се Тајван сматра независном земљом. Већина земаља света не признаје Тајван као независну државу.

Пелосијева је, након посете Тајвану, Азијску турнеју наставила у Јапану и Јужној Кореји и данас планира да посети Корејску демилитаризовану зону, погранично подручје између Северне и Јужне Кореје које заједнички контролишу те две држава, САД и Уједињене нације.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво