Читај ми!

Тесна изборна трка у Шведској - десничари имају већину, коначни резултати у среду

Након јучерашњих избора у Шведској, распоред снага у парламенту, према пребројаним гласовима, готово да се није променио. Највише мандата и даље има Социјалдемократска странка, али парламентарну већину од једног мандата више имају четири десничарске странке. Изборна комисија, која је јуче претрпела хакерски напад, објавиће коначне резултате у среду.

У Шведској се након јучерашњих изборна трка наставља. Према непотпуним резултатима, највише мандата освојила је владајућа Социјалдемократска странка, а заједно са коалиционим партнерима има 174 мандата.

Међутим, десничарска коалиција предвођена Модератима и Шведским демократама има мандат више, што је довољно за формирање нове владе.

Чекају се званични резултати које је изборна комисија, која је јуче претрпела и хакерски напад, најавила за среду.

Актуелна премијерка Магдалена Андерсон из редова социјалдемократа поручила је да не признају пораз и да се сваки глас рачуна.

"Иако су изборни резултати неизвесни, једно могу да констатујем - ово су били добри избори за социјалдемократе. Подршка нам је порасла и јасно је да је шведска социјалдемократија јака", навела је Андерсонова.

Лидер Модерата Улф Кристерсон рекао је да је спреман да учини све што може како би формирао нову "ефикасну и стабилну" владу.

"Још не знамо како ће се завршити ови избори. Ми, Модерати, изашли смо на изборе верујући да је промена, не само неопходна, већ и могућа и да ту промену можемо да предводимо", поручио је Кристерсон.

Аналитичари наводе да је прави победник избора заправо десничарска странка Шведске демократе, која је забележила највећи раст у односу на претходне изборе од 3,1 одсто и тиме постали друга највећа странка у шведском Риксдага.

Осим на парламентарним изборима, Швеђани су јуче гласали и за челнике региона и општина.

Изборе су обележиле велике гужве на појединим бирачким местима у Стокхолму, Гетеборгу, Упсали, Калмару и Седертељеу. 

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво