Читај ми!

Излазне анкете у Шведској – највише гласова за социјалдемократе

На парламентарним изборима у Шведској, према излазним анкетама, највише гласова освојила је владајућа Социјалдемократска партија.

Актуелна премијерка Магдалена Андерсон ће, уколико се процене остваре, уз подршку коалиционих партнера, имати довољно гласова за формирање нове владе.

На страни опозиције, према проценама, највећа странка постале су Шведске демократе, десничарска странка, која је преузела гласаче од Модерата, досадашњих лидера опозиције.

Грађани Шведске бирали су 349 посланика Риксдага, шведског парламента и челнике региона и општина.

Изборе су обележиле велике гужве на бирачким местима у Стокхолму, Гетеборгу, Упсали, Калмару и Седертељеу и другим местима.

Политички лидери су током предизборне кампање највише говорили о енергетској кризи, све већој инфлацији, али и повећаној стопи криминала.

Пошто се ни након објављивања коначних резултата не очекује јасна парламентарна већина, формирање нове владе могло би да потраје.

Након претходних избора 2018. године, Шведска је нову владу добила тек након четири месеца, када је постигнут такозвани "Јануарски договор", а на челу владе остао Стефан Левен.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво