Читај ми!

Нападач на Руждија је приведен, полиција саопштила његово име

Нападач на Салмана Руждија је приведен, а полиција верује да није имао саучеснике. Саопштено је да је реч о 24-годишњем Хадију Матару из Њу Џерзија. Мотив напада још није познат. Славни писац је још на операционом столу.

Књижевник Салман Ружди је нападнут уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује. Нападач га је убо у врат и стомак на бини амфитеатра.

Полиција је привела осумњиченог за напад, а затим објавила да је реч о 24-годишњем Хадију Матару из Фервјуа у Њу Џерсију. 

Наводе и да се још не зна мотив напада, али да верују да нападач није имао саучесника. Никакве претње, иначе, нису упућене пре одржавања самог догађаја, за који је осумњичени имао пропусницу.

Лекар који је био међу онима који су први притекли на пријему књижевника у болницу, описао је Руждијеве ране као "озбиљне, али излечиве".

Руждијева књига "Сатански стихови" забрањена је у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном. Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фaтву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.

Тајмс ов Израел наводи да се иранска влада одавно дистанцирала од Хомеинијевог декрета, али је антируждијевско расположење остало.

среда, 06. децембар 2023.
5° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара