Читај ми!

Аргентина, осуђено 19 бивших официра због злочина током војне диктатуре

Аргентински суд изрекао је казне за 19 бивших војних официра због злочина против човечности почињених током војне диктатуре у тој земљи 1970-их и 1980-их година, укључујући отмице радника у фабрици аутомобила, преноси "Ројтерс".

Најновија суђења у Аргентини су уследила након прошлонедељног извештаја колумбијске Комисије за истину, након вишедеценијског крвавог унутрашњег сукоба у тој јужноамеричкој земљи.

Казне које је изрекао федерални суд у Буенос Ајресу укључују осуде за присилне нестанке, убиства, мучење, отмицу деце, злочине почињене над око 350 жртава током војног режима који је владао земљом између 1976. и 1983. године.

Групе за људска права наводе да је током тог периода нестало 30.000 особа, иако је утврђивање прецизних бројки и даље тема дебате, преноси Ројтерс.

Међу осуђенима је и бивши генерал Сантјаго Риверос, раније осуђен у другим поступцима за кршење људских права.

Риверос је осуђен на доживотну казну затвора, након што је проглашен кривим за више од стотину кривичних дела, укључујући отмицу, силовање и убиство, наводи се у пресуди.

Изречене осуђујуће пресуде обухватале су и оптужбе да су војне снаге уз подршку руководилаца компаније киднаповале седам радника у фабрици "Мерцедес Бенз" у предграђу Буенос Ајреса, почевши од 1976. године.

Према оптужбама, наводи Ројтерс, руководиоци су се жалили војним властима да су отети запослени или чланови синдиката или да су тражили да организују раднике.

Отети радници одведени су у злогласни војни комплекс Кампо де Мајо, тајни објекат који је функционисао као логор, а шесторица од њих се званично воде као нестали, иако се претпоставља да су сви мртви, преноси агенција.

Скоро 6.000 притвореника је вероватно прошло кроз Кампо де Мајо, који се налази недалеко од Буенос Ајреса, а многи од њих су класификовани као нестали.

Ројтерс наводи да локални представник "Мерцедес Бенза" није одмах одговорио на захтев агенције за коментар.

среда, 04. октобар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"