Нове кинеско-америчке варнице

Вашингтон оптужује власти у Пекингу да вештачком девалвацијом националне валуте - јуана, дају кинеској привреди неоправдану предност над америчком. Председник САД Барак Обама најављује притисак на Кину и друге земље да отворе своја тржишта.

Не престаје тихи рат две економске суперсиле. После сукоба због Гугла, најаве продаје америчког оружја Тајвану и предстојеће посете Далај ламе Вашингтону, на ред је дошао и трговински спор.

Вашингтон оптужује власти у Пекингу да вештачком девалвацијом националне валуте- јуана, дају кинеској привреди неоправдану предност над америчком.

И док Пекинг одбацује оптужбе, председник САД Барак Обама наводи да намерава да врши непрестани притисак на Кину и друге земље, да реципрочно отворе своја тржишта и додаје да не жели да се стидљиво повлачи пред шансом да се успостави систем међународне конкуренције у светској трговини.

Због дефицита у трговини с Кином од више стотина милијарди долара, председник Обама тражи да се размотре валутни курсеви, како америчка роба не би била на губитку.

Унутрашње питање, или... 

Стручњаци процењују да је кинески јуан потцењен за око 40 одсто у односу на амерички долар. Кина упозорава да је курсна политика њено унутрашње питање.

Портпарол министарства спољних послова Кине Ма Ђаозу је рекао да је трговинска сарадња између Сједињених Држава и Кине у обостраном интересу.

Ђаозу је истакао да се нада да Америка објективно и разумно гледа на тргововинску сарадњу и додао да оптужбе и притисци неће помоћи да се реши проблем.

Са оптужби се прешло на дела. Америка је увела заштитне царине на увоз аутомобилских гума из Кине, а Пекинг узвратио наметом на увоз америчке живине.

И поред тога две земље тврде да не желе нове баријере. Америка планира да удвостручи извоз на више од 3.000 милијарди долара, због чега инсистира да друге земље поштују обавезу отварања својих тржишта.

Поправљању нарушених односа могла би да помогне и такозвана Панда дипломатија. Американци су вратили Кинезима две панде, чији су родитељи позајмљени зоолошком врту у Атланти.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије