Међународна конференција о безбедности

Уз учешће политичара и експерата из око 40 земаља света у Минхену почела 46. међународна конференција о безбедности. Разговараће се о Ирану, Авганистану, Блиском истоку, НАТО стратегији и питањима у вези са ресурсима.

Уз најстроже мере безбедности, у Минхену је отворена међународна Конференција о сигурности, на којој је ће атомски спор са Ираном бити једна од најважнијих тема овог скупа.

Немачки министар одбране Карл-Теодор цу Гутенберг је у уводном говору изразио наду да ће доћи до помака у дугогодишњем спору са Ираном и изразио задовољство што је и Манишер Мотаки, шеф дипломатије Исламске републике допутовао на скуп.

На тродневном скупу ће учествовати око 300 политичара из света, међу којима се очекује и министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

До недеље, учесници конференције ће разговарати о ситуацији у Авганистану, НАТО стратегији, миру на Блиском истоку, евроатланским односима и, први пут, о питањима везаним за ресурсе.

''Звезда је стигла из Кине'', овако су немачки медији прокоментарисали учешће шефа дипломатије најмногољудније државе Јанг Јиећија на скупу, указујући да је његов енглески перфектан, а он пријатељски настројен, али непопустљив.

Народна Република Кина, која први пут учествује у раду ове конференције је, према мишљењу немачких медија, користи у Минхену своје дипломатске шансе, пошто земље Европске уније и Сједињене Америчке Државе нису послале највише рангиране заступнике.

Жестока критика на рачун САД

Министар Јанг је вечерас жестоко критиковао планирану продају америчког оружја Тајвану и рекао да је то мешање у унутрашње ствари Кине, пренели су немачки медији.

Шеф дипоматије Кине такође је рекао да је ситуација са Ираном ушла у одлучујућу фазу, те указао да су сада потребни стрпљење и флекисбилност, а да је циљ да се кроз дијалог и преговоре пронађе дугорочно решење за нуклеарни програм Исламске републике.

Међу учесницима конференције су и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, председник Авганистана Хамид Карзаи, генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, високи представник за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон, саветник за сигурност америчког председника Џим Џонс, министар одбране Велике Британије Боб Ејнсворт, специјални амерички изасланик за Пакистан Ричард Холбрук и други.

Немачки медији наглашавају да се овај пут конференција одржава уз мање проминентних политичких личности.

Протеклих година су на том скупу учествовали заменик америчког председника Џозеф Бајден, француски председник Никола Саркози, бивши руски председник Владимир Путин, српски председник Борис Тадић и други.

Најављене демонстрације

Као и протеклих година, противници конференције и глобализације су и за овај скуп најавили демонстрације и протесте у Минхену. Немачка полиција страхује од могућих испада агресивних демонстраната и противника овог скупа.

''Већина демонстраната ће, сигурно, бити мирољубива, али ми претпостављамо да ће се у Минхену појавити и најмање 500 људи, који ће бити спремни за насиље'', рекао је заменик председника полиције у Минхену Роберт Коп, пренели су немачки медији.

Немачка полиција рачуна да ће се, током викенда, у Минхену окупити око 5.000 демонстраната, противника глобализације и конференције и екстремних левичара, који ће у главном граду Баравске демонстрирати за време скупа, који ће обезбеђивати најмање 3.700 полицајаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије