Иран ради на самоуништењу

Ирански лидери "сеју семе сопственог уништења", рекао је амерички потпредседник Џозеф Бајден. САД тражи да се Ирану наметну санкције. Ахмадинежад спреман да извози обогаћени уранијум у замену за нуклеарно гориво.

Амерички потпредседник Џозеф Бајден изјавио је да званични Техеран "сеје семе сопственог уништења" јер не одустаје од власти иако је суочен са немирима у држави.

"Иранске власти су изгубиле морални кредибилитет у сопственој земљи и широм региона када су употребиле насиље како би угушиле недавне протесте", рекао је Бајден за америчку ТВ мрежу Ем-Си Ен-Би-Си.

Протести против актуелне власти у Ирану избили су у јуну прошле године након председничких избора на којима је по други пут победио Махмуд Ахмадинежад.

Режим у Техерану је под великим међународним притиском и због свог спорног нуклеарног програма за који тврди да има искључиво мирнодопску намену, иако западне силе сумњају да је његов циљ производња атомског оружја.

Савет безбедности УН је до сада усвојио три "пакета" санкција против Ирана, а САД и њихови савезници се залажу да оне буду још пооштрене.

"Напредујемо у погледу договора са светом, укључујући Русију и друге земље, да се Ирану наметну санкције. Сматрам да се промишљено крећемо у правом смеру", нагласио је амерички потпредседник, пренео је Ројтерс.

Иран спреман да извози обогаћени уранијум

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад изјавио је да је Иран спреман да извози свој обогаћени уранијум у замену за нуклеарно гориво.

"Немамо проблема с тим да наш обогаћени уранијум пошаљемо у иностранство", рекао је Ахмадинежад за иранску државну телевизију, пренео је Ројтерс.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) израдила је нацрт споразума према којем би Техеран требало да пошаље 70 одсто свог слабо обогаћеног уранијума у иностранство на даљу прераду и претварање у гориво за медицински реактор у Техерану.

Циљ споразума је да се смање иранске резерве слабо обогаћеног уранијума на количину која не би била довољна за прављење фисионог материјала за атомску бомбу.

Западне дипломате тврде да је Иран одбацио тај предлог.

Иран и ИАЕА су, међутим, недавно саопштили да је договор још могућ, иако је Иран тражио извесне измене овог нацрта.

С друге стране, директор америчких обавештајних служби Денис Блер саопштио је да је Иран остварио напредак у обогаћивању уранијума и да могућност за прављење нуклеарног оружја постоји, иако још није извесно да ли постоји и политичка воља.

"Напредак Ирана у техничком погледу, нарочито када је реч о обогаћивању уранијума, потврђује наше процене из 2007. године о томе да ова земља поседује научне, техничке и индустријске капацитете за производњу нукеларног оружја, али главно питање је да ли има и политичку вољу да то учини", истакао је Блер у писаној изјави упућеној америчком Конгресу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара