Читај ми!

Шест ствари које би требало да знате о Тонги, једна је табу

Због пријатељског дочека капетана Џејмса Кука приликом његове прве посете 1773. године, Тонга је позната и као "Пријатељска острва". Упркос гостопримству, један обред Тонганаца заувек је и за Кука остао табу. Откривамо шест ствари које би требало да знате о удаљеној острвској држави која је услед ерупције вулкана и цунамија тренутно (више него иначе) одсечена од остатка света…

Шест ствари које би требало да знате о Тонги, једна је табу Шест ствари које би требало да знате о Тонги, једна је табу

Држава на 169 острва

Краљевина Тонга, која је претрпела велику штету након ерупције вулкана и цунамија, независна је острвска држава смештена у западном делу Полинезије, у Океанији. Налази се на трећини пута од Новог Зеланда до Хаваја, јужно од Самое и источно од Фиџија.

Тонгу чини архипелаг од 169 острва, од којих је више од половине ненасељено. Острва су углавном корална, али има и оних вулканског порекла.

Укупна површина архипелага је око 750 квадратних километара распоређених на око 700.000 квадратних километара Тихог океана.

Тонганци

Тонга има око 104.000 становника, од којих 70 одсто живи на главном острву Тонгатапу на којем је и престоница Нукуалофа.

Велику већину становништва Тонге чине Тонганци (98 одсто) који су полинезијски народ.

Према вероисповести, најбројнији су протестанти (43 одсто), а значајан је број и католика и мормона.

У пољопривреди, рибарству и шумарству запослено је 29,3 одсто активних становника Тонге. Основу економије чини пољопривреда монокултурне усмерености. Биљке које се узгајају и за тржишну и за кућну употребу углавном су банане, кокос, кафа, ванила, кромпир…

Табу

Тонгански језик који припада групи полинежанских језика је службени језик у држави, заједно са енглеским.

Сам назив државе – Тонга потиче од речи "fakatonga", која у многим полинежанским језицима, укључујући тонгански, значи "јужно". Архипелаг је тако назван јер је најјужнији међу острвским групама централне Полинезије.

Иако се говори само на овом малом и усамљеном архипелагу, једна реч тонганског језика заступљена је и разумљива широм света – табу.

Наводно је чувени енглески морепловац Џејмс Кук заједно са својом посадом посматрао један обред на Тонги. Сваки пут када су посетиоци покушали да од Тонганаца сазнају која је сврха и симболика обреда, добијали су само одговор да је то "табу".

Тако је реч остала забележена у Куковима списима посвећеним истраживањима Пацифика, објављеним у последњој трећини 18. века, а и данас означава нешто о чему се не сме питати и говорити.

Пријатељска острва

Поједина острва која данас чине Тонгу насељена су још пре 1000. године пре нове ере, а Европљани су се са тамошњим становништвом први пут срели 1616. године, када је један холандски брод накратко посетио острва ради трговине.

Убрзо су стигли и други холандски, шпански а затим и енглески истраживачи, међу којима и поменути Џејмс Кук, али и мисионари који су ширили хришћанство.

Тонга је на Западу позната као "Пријатељска острва", управо због пријатељског пријема који је исказан капетану Џејмсу Куку приликом његове прве посете 1773. године.

Бродови за лов на китове били су међу првим редовним западним посетиоцима, који су у Тонги често тражили допуну залиха воде и хране.

Не више од пријатеља

Након дугог периода ратова локалних поглавица, Тонга је постала уједињена краљевина 1845. под влашћу амбициозног ратника Тауфахауа, који је касније под западним утицајем прогласио Тонгу за уставну монархију и узео краљевско име Џорџ Тупу Први. Владао је све до 1893. године.

Тонга је 1900. године постала заштићена држава према Уговору о пријатељству са Британијом, у чијој је интересној сфери била, али је задржала свој суверенитет и остала једина пацифичка нација која је сачувала своју монархију са непрекидним низом наследних владара из једне породице.

Уговор о пријатељству и заштити окончан је 1970, а Тонга је остала у Комонвелту. Једна је од само четири државе Комонвелта са својим индивидуалним монархом, а постала је чланица Уједињених нација у септембру 1999. године.

Нема земље за странце

Крајем 20. и почетком 21. века у Тонги нису били ретки захтеви за демократизацијом и друштвеним реформама.

Средином новембра 2006. у главном граду су избили немири у којима је погинуло шест особа. Уведено је ванредно стање, а властима је помагала и полиција из Аустралије и са Новога Зеланда.

Земља је 2008. године од стране магазина Форбс проглашена за шесту најкорумпиранију државу на свету. Ограничене демократске промене спроведене су 2010. године, када се краљ одрекао појединих овлашћења.

Хомосексуалност је на Тонги и даље кажњива, а није дозвољено ни продати земљу странцима.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије