Читај ми!

Хиљаду затворских дана Џулијана Асанжа, чекајући изручење

Присталице оснивача Викиликса Џулијана Асанжа окупиће се испред британског затвора Белмарш у коме Асанж проводи 1.000-ти дан у притвору. Асанжова вереница Стела Морис изјавила је да његова деца од две и четири године и немају друго сећање на оца сем оног у коме дане проводи у строго чуваном британском затвору.

Асанжове присталице окупиће се испред затвора Белмарш у Лондону, где се он налази, док Сједињене Државе настављају са покушајима да буде изручен.

Педесетогодишњи Асанж је тражен у САД због оптужби за заверу због обелодањивања информација о националној одбрани након што је Викиликс објавио стотине хиљада докумената који су процурели у вези са ратовима у Авганистану и Ираку.

Асанжова вереница Стела Морис поновила је позив за његово ослобађање, рекавши да је провео дуже у Белмаршу него многи затвореници осуђени за насилне злочине.

"Џулијан је једноставно задржан на захтев америчке владе док они настављају да злоупотребљавају споразум о екстрадицији између САД и Велике Британије у политичке сврхе.

Прошлог месеца, Виши суд је одлучио да би екстрадиција могла да се настави након што су САД добиле жалбу. Амнести интернешенел је рекао да је то била "травестија правде".

"Влада САД покушава да изведе суђење једног аустралијског издавача пред Судом за националну безбедност САД, где му прети казна од 175 година и затворска казна у условима тортуре и потпуне изолације, само зато што је радио свој посао. Зато што је од Челси Менинг добио истините информације о жртвама и злочинима које су починиле америчке операције у заливу Гвантанамо, Авганистану и Ираку, и објавио их је", рекла је Морисова.

Морисова је рекла да је Асанж политички затвореник и да ће га "затварање на неограничено време" убити.

"Његови адвокати су се жалили на ограничен приступ клијенту што је нарушило његову одбрану. Захтеви да присуствује сопственим саслушањима су одбијени, а када му је дозвољено да присуствује, одбијени су му захтеви да седи поред адвоката", навела је Морисова.

Асанж је у британском притвору од 2019. године када му је Еквадор укинуо статус азила.

Тужилаштво у САД је оптужило Асанжа по 17 тачака оптужнице и једној тачки да је злоупотребио употребу компјутера око публикације Викиликса, у којем је објавио војне и дипломатске документе пре једне деценије.

Ове оптужбе носе потенцијалну затворску казну од 175 година затвора.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво