Читај ми!

Габријел Борић, пореклом из Хрватске, нови председник Чилеа

Левичар Габријел Борић, пореклом из Хрватске, постаће нови председник Чилеа, након што је победио на председничким изборима у недељу.

На основу 99,5 одсто пребројаних гласова, Борић (35) је освојио 55,87 одсто гласова, испред кандидата деснице Хозеа Антонија Каста, који је освојио 44,13 одсто, објавила је Изборна комисија Чилеа, а Борић ће формално ступити на дужност 11. марта следеће године.

Након проглашене победе, рекао је да ће се борити против еколошки штетних пројеката, међу којима су копање бакра и злата, пренео је Ројтерс.

"Уништавањем света, уништавамо себе. Не желимо више пројекте који уништавају нашу земљу, заједницу", поручио је он.

Противник Каст је у недељу увече признао пораз и честитао будућем председнику хрватског порекла.

Ко је Габријел Борић 

Хрватски медији извештавају о победи Габријела Борића (35), с обзиром на то да су преци најмлађег чилеанског председника из Хрватске.

Габријелов прадеда и прабаба Иве и Божица су се пре 124 године у Чиле одселили с Угљана. У Чилеу су добили десеторо деце. Њихово седмо дете Луис је Габријелов деда.

Борићева мајка потиче из шпанско-каталонске породице.

Хрвати су се током кампање радо присећали да је Борић пре десетак година прешао океан како би обишао кућу својих предака на Угљану, у којој одавно нико не живи.

Габриел Борић је посланик од 2014. године. У професионалну политику ушао је 2013, када је као независни кандидат у јужном региону Магаланес освојио посланичко место с највећим бројем гласова. Успех је поновио и 2017.

Вођа широке леве коалиције представљао се као председнички кандидат који ће спровести промене и представља политичког наследника покрета из 2019. за социјалну правду у земљи.

Борић, који је јавност привукао као вођа студентских протеста 2011. за боље и приступачније образовање, написао је у суботу у отвореном писму да ће његова влада спровести промене које Чилеанци траже од 2019. године.

Ти протести, који су трајали месецима и повремено постајали насилни, подстакли су службени процес измена десет година важећег чилеанског Устава, који ће се следеће године суочити с референдумом.

Борић се заузима за велику пореску реформу по којој би најбогатији - један одсто Чилеанаца који поседују 26,5% националног богатства - више учествовали у  побољшању здравства и школства. 

Током 2011, када је предводио студентске протесте за бољи образовни систем, обећао је да ће одбацити модел слободног тржишта, јачати заштиту околине и права домородаца.

Борић представља значајан заокрет од дугогодишњих конзервативних политика према центристичким, оцењује хрватски Индекс.   

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво