Читај ми!

Међународни дан миграната – више од 280 милиона људи напустило домовину у потрази за бољим животом

У прошлој години било је више од 280 милиона људи са статусом међународног мигранта, а то је 3,6 одсто светске популације. ОЕБС позива на успостављање равнотеже између сувереног права држава да штите своје националне границе и поштовања људског живота.

Они беже од сукоба, да сачувају главу, а неки међу њима су економски мигранти. Већина је из Сирије, Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Марока. Тражиоци азила крећу из Алжира, Туниса, Етиопије и Еритреје, а има и Kурда из Турске.

Сједињене Државе се суочавају са највећим порастом миграната на својој југозападној граници у последњих 20 година. Бајденова администрација покушава да се избори са огромним приливом деце, која сама покушавају да пређу америчко-мексичку границу.

Шпанија је распоредила трупе у Сеуту које патролирају границом са Мароком пошто је око 8.000 миграната, од којих су многи из подсахарске Африке, укључујући 1.500 малолетника, ушло у ту енклаву.

"Један од њих је рекао да не жели да се врати у Мароко, да тамо нема породицу. Рекао је да нема ништа ни против тога да умре од хладноће, али не жели да се врати тамо одакле је дошао', рекао је војник Рашид Мухамед.

Хиљаде Белоруса пребегло је у суседну Пољску, али је њихова будућност неизвесна.

"У Белорусији су вам руке везане. То је као затворска казна. То ме тамо једино чека. Нема ништа друго", навео је мигрант из Белорусије Алексеј Зук.

Више од 4.100 миграната са Блиског истока и из јужне Азије ушло је у Литванију. Европска унија је оптужила Лукашенка да их је послао преко својих граница у Европску унију због санкција које је Унија увела Минску.

Авганистанци, који су успели да заврше вишенедељно пешачање кроз Иран до турске границе - суочили су се са зидом високим три метра, стубовима, каналима и бодљикавом жицом.

Грчка је поставила ограду од 40 километара на граници са Турском. Тамо је успостављен и нови систем надзора. Циљ је спречвање тражилаца азила да дођу до Европе, након што су талибани преузели Авганистан.

Француска и Британија распоредиле више полицајаца и уложиле у технологију откривања људи. Желе да спрече мигранте који ризикујући у гуменим чамцима прелазе Ламанш. Само у једном дану, 27 миграната је погинуло јер се њихов гумењак издвуао.

"Била је прилика да се умре. Идеш у чамац и кажеш: 'То је та последња тачка. Па шта буде'", казао је Абдулах ел Бахри, тражилац азила из Кувајта.

Брод са 257 миграната пристао је 7. августа у италијанској луци Трапани, недељу дана након што су спасени из међународних вода код Туниса. Мигранти на броду, били су углавном мушкарци из Марока, Бангладеша, Египта и Сирије.

"Овде је баш лоше. Хладно нам је, сви смо болесни, а посебно деца. То је најгоре место за живот", навео је Нермин, мигрант из Ирака.

У мигрантском животу, између 2018. и 2020. године, у просеку се годишње рађало између 290.000 и 340.000 деце. Kажу, живот увек нађе неки свој пут.

понедељак, 24. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару