Зима односи животе у Европи

Све више жртава таласа хладноће, који је захватио већи део Европе. У Немачкој се смрзло 14 бескућника, што је највише у последњих 13 година. Од хладноће у Пољској до сада умрло 202 људи.

Лед и снежне падавине пореметиле су и железнички и путни саобраћај у делу источне и југоисточне Европе, јављају светски медији.

Најмање 14 бескућна смрзло се ове зиме у Немачкој, што је највећи број жртава у последњих 13 година, јављају немачки медији.

С обзиром да оштра зима и даље траје, организације за помоћ бекућницима захтевају да се о тој категорији људи поведе више рачуна.

Немачка је окована ледом и снегом, а температуре на североистоку земље и граници према Пољској достижу и до минус 20 степени, саопштавају метеоролози.

Клизави путеви су проузроковали велики број саобраћајних несрећа и застоја на аутопутевима, а снег и зима отказивање летова у авиосабраћају и смањен речни саобраћај, нарочито на Елби и Одри, као и на каналима.

Немачка метеоролошка служба прогнозира да ће и наредних дана широм Немачке бити хладно, са мразом и снегом.

У Турској је у последња три дана од хладноће умрло пет особа, углавном старијих људи.

Због снежне мећаве која је захватила Истанбул у ноћи између петка и суботе 14-милионски град је током викенда остао без струје, воде и гаса. Очекује се да ће се температуре у том граду спустити на 15 степени испод нуле, што се раније веома ретко дешавало.

Због високих снежних намета одсечено око 2.800 села.

Бугарске власти су објавиле да су од петка због изузетно ниских температура (минус 29 степени) три особе преминуле. Област Варна је због снежних падавина одсечена од остатка земље, а неке школе у Бугарској нису радиле због хладноће.

Поновни удар јаких мразева у Средњој Европи однео је током протеклог викенда шест живота у Чешкој, где је од почетка године од хладноће умрло 10 људи. Углавном је реч о бескућницима, али у Острави на истоку Чешке нађено је смрзнуто тело старијег мушкарца у стану у коме је било искључено грејање.

Температуре у Чешкој од краја прошле седмице, пре свега на истоку земље, спуштају се и до 24 степени испод нуле.

У Пољској од хладноће умрле 202 особе

У Пољској сибирске хладноће од око 30 степени испод нуле протекле ноћи није преживело 10 људи, чиме се број оних који су до сада умрли од хладноће у тој земљи попео на чак 202, саопштио је Центар за безбедност пољске владе.

Највише жртава ноћас је било у Малопољском војводству на југу земље, где је од смрзавања умрло троје људи, рекла је пољском радију Ана Адамкјевич из Центра за безбедност.

Температуре се спуштају на тридесет степени испод нуле пре свега на југу и истоку Пољске, где је војска морала да евакуише и нека сеоска газдинства, пошто се на ледом окованом Бугу вода излива и почиње на неким местима да плави обале.

У Лубелском војводству затворено је већ тридесет школа, а деца су добила непланирани распуст, пошто по таквом мразу школа није у стању да загреје учионице на више од 15 степени, док по прописима у њима мора да буде бар 18 степени.

Ноћ између недеље и понедељка била је најхладнија у Пољској последњих година, пошто је на истоку земље, крај Бјаловјежске прашуме измерено 35 степени испод нуле. Метеоролози, међутим, подсећају Пољаке да је у прошлим деценијама било још хладније, а званични рекорд је 41 степен испод нуле који је измерен 11. јануара 1940. године.

У Румунији преминула 31 особа

У протекла два дана у Румунији је од хладноће преминуло још осам људи, чиме се број жртава ниских температура у протеклих седам дана у тој земљи попео на 31.

Румунско министарство здравља је саопштило је да је осам особа умрло од хладноће у  жупанијама Алба у централној Румунији (1), Ботошани (3) на северу, Јаши (2) на истоку земље, Неамт (1) на северу и Сучава (1), такође на северу земље, пренео је Ађерпрес.

У централној Румунији јутрос је забележена рекордно ниска температура од 32 степена испод нуле.

У жупанији Ковашна, такође у централном делу земље, у понедељак је забележена температура чак од 34,4 степена испод нуле.

Минималне температуре забележене у овом делу земље раније нису падале испод минус 29,5 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара