Читај ми!

Не смирује се ситуација у Судану, убијен шеснаестогодишњак

Безбедносне снаге Судана убиле су једног 16-годишњака у суданском граду Омдурману, саопштио је Централни комитет суданских лекара. Претходно је свргнут премијер Абдал Хамдок склопио договор са војним заповедницима, по којем ће он поново бити постављен за премијера.

Дечак је преминуо након што су му током протеста снаге безбедности пуцале у главу, наводи се у саопштењу Централног комитета суданских лекара, преноси Ројтерс.

Ово је 41. жртва протеста који се одржавају у Судану, од када је војска 25. окотобра извршила државни удар, навео је комитет лекара који подржава демонстрације.

Протести се одржавају и у престоници Картуму и у Бахри, где се окупило на десетине хиљаде људи. Према наводима очевидаца, безбедносне снаге су користиле метке и сузавац како би растерале окупљене.

На хиљаде демонстраната протестује против договора између генерала Абдела Фатаха ел Бурхана и премијера Абдала Хамдока, након што је његова влада распуштена после пуча у октобру.

Споразум предвиђа да Хамдок поново буде премијер и да се ослободе сви политички затвореници ухапшени током пуча. Такође, поново се успоставља и Суверени савет који ће надгледати период транзиције.

Потписивање споразума наишло је на незадовољство, те су се међу демонстрантима могле чути и пароле да је Хамдок "продао револуцију".

У међувремену, Хамдок је изјавио да споразум потписује како би се зауставило проливање крви суданске младости и како би се земља вратила на пут транзиције ка демократији.

"Знам да су наши млади спремни на жртву, да су одлучни и спремни да се одрекну свега драгоценог. Али суданска крв је драгоцена, хајде да зауставимо крвопролиће и енергију младих усмеримо на изградњу и развој", поручио је Хамдок.

Хамдок је за Ал Џазиру и изјавио да му политички споразум који је потписао са војском даје потпуну слободу у формирању технократске владе.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво