Читај ми!

Хамдок и генерал ел Бурхан потписали споразум, хиљаде Суданаца на улицама

У Картуму је потписан споразум између генерала ел Бурхана и премијера Абдале Хамдока. Хиљаде демонстраната протестују против овог договора. Снаге безбедности испалиле сузавац.

Према споразуму који је потписан у суданској престоници, Абдала Хамдок је поново премијер, а политички затвореници биће ослобођени. Поново се успоставља и Суверени савет који ће надгледати период транзиције.

Хамдок је рекао да потписује споразум како би се зауставило проливање крви суданске младости. Њиме ће се Судан вратити на пут транзиције ка демократији, рекао је Хамдок.

"Знам да су наши млади спремни на жртву, да су одлучни и спремни да се одрекну свега драгоценог. Али суданска крв је драгоцена, хајде да зауставимо крвопролиће и енергију младих усмеримо на изградњу и развој", рекао је Хамдок. 

Ел Бурхан је захвалио Хамдоку на томе што су остали партнери. 

Испред палате у којој је потписан споразум, демонстранти носе заставе Судана и фотографије убијених у протестима који су уследили након државног удара. Узвикују пароле против генерала ел Бурхана.

Споразум је постигнут више од три недеље откако је генерал Абдел Фатах ел Бурхан у војној акцији сменио транзициону владу. Он је тада рекао да је био принуђен на тај потез како би спречио грађански рат након што су политичари подстакли непријатељство према оружаним снагама.

Од онда, у Судану су организовали масовни протести на којима су демонстранти тражили повратак цивилне власти.

Хамдок је више пута поновио да неће пристати да поново формира владу, ако политички затвореници не буду ослобођени.

Судан је земља у транзицији од свргавања с власти Омара ел Башира, аутократског владара оптуженог за геноцид у Дарфуру. За две године требало би да се одрже демократски избори. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво