Читај ми!

Пучисти у Гвинеји тврде да неће бити лова на вештице, члановима владе забрањен излазак из земље

Пучисти који су у недељу преузели власт у Гвинеји поручују да неће бити "лова на вештице". Док се члановима гвинејске владе забрањује излазак из земље, још се чека да се други родови војске изјасне о пучу.

Званичницима свргнуте гвинејске владе забрањен је, до даљег, излазак из земље и укинут је полицијски час у рударским областима, рекао је у вођа војне јединице која је притворила председника Алфа Кондеа.

Вођа пучиста, пуковник Мамади Думбуja који је и бивши официр француске Легије странаца, рекао је да би председник Конде, као и премијер и највише званичници гвинејске владе, требало да врате своја службена возила.

"Неће бити лова на вештице", рекао је Думбуја дан након пуча који је изазвао међународну осуду и претње санкцијама.

Пуч у западноафричкој држави са највећим свјетским резервама боксита, руде која се користи за производњу алуминијума, подигао је цену тог метала на десетогодишњи максимум због страха од даљих поремећаја на тржишту. Ројтерс напомиње да још нема назнака таквог поремећаја.

Обновљен друмски и ваздушни саобраћај 

Саобраћај је обновљен, а неке продавнице су се поново отвориле око главног управног округа Калум у престоници Конакрију, који је током недеље био поприште борби док су се специјалне снаге пучиста бориле против војника лојалних Кондеу.

Портпарол војске рекао је на телевизији да су копнене и ваздушне границе такође поново отворене.

Међутим, неизвесност још траје. Док се чинило да је војна јединица држала Kондеа у притвору, говорећи једној западноафричкој држави на државној телевизији да су распустили владу и Устав, други родови војске тек треба да се изјасне о пучу.

Думбуја је на државној телевизији рекао да су "сиромаштво и ендемска корупција присилили његове снаге да смене Кондеа са функције".

Афричка унија прети санкцијама

Преврат је наишао на осуду неких од најјачих савезника Гвинеје. Уједињене нације су брзо су осудиле тај чин, а Афричка унија и регионални блок Западне Африке запретили су санкцијама.

Стејт департмент саопштило је да би насиље и вануставно деловање могле нарушити "изгледе Гвинеје за стабилност и напредак".

"Овај чин могао би ограничити способност САД и других међународних партнера Гвинеје да подрже земљу", наводи се у саопштењу.

Иако је рудно богатство подстакло економски раст током Кондеове владавине, мали број грађана Гвинеје имао је значајније користи, што је допринело фрустрацији милиона младих без посла.

Како наводи дописник Ројтерса, упркос полицијском часу који је трајао преко ноћи, седиште Кондеове председничке страже опљачкали су људи који су бежали с пиринчем, конзервама уља, клима-уређајима и душецима.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво