Читај ми!

Војска у Гвинеји објавила да је извела пуч, министарство одбране тврди да су нападачи заустављени

Војници у Гвинеји објавили су у кратком обраћању на телевизији да су ставили устав ван снаге и распустили владу у тој западноафричкој држави. Међутим, министарство одбране саопштило је да је заустављен напад побуњеничких снага на председничку палату.

У близини председничке палате у Конакрију, главном граду Гвинеје, јутрос је дошло до пуцњаве, а неколико извора је потврдило да иза нереда стоји елитна војна јединица, коју води бивши француски легионар Мамади Думбуја, јавља Ројтерс.

Неидентификовани војник, огрнут заставом Гвинеје и окружен са још осам наоружаних војника, саопштио је у ТВ обраћању да су устав и рад владе обуствљени и да војска планира формирање прелазне владе, а да ће касније објавити додатне детаље.

Обраћање на телевизији уследило је након што се на друштвеним мрежама појавио видео-снимак, чију аутентичност Ројтерс није могао одмах да потврди, на којем се види председник Алфа Конде у соби окружен специјалним снагама.

Међутим, министарство одбране је саопштило да је покушај побуне заустављен.

"Председничка гарда, уз подршку лојалиста и републичких одбрамбених и безбедносних снага, зауставила је претњу и одбила групу нападача", наводи се у саопштењу и додаје да се операције настављају како би се обновио ред и мир.

"Председник није повређен, безбедност му је загарантована" 

Група војника је саопштила да председник није повређен, да му је загарантована безбедност и приступ његовим лекарима, јавља Ројтерс.

Рекли су и да су регионалне гувернере заменили војни команданти. Одлазећи министри и шефови институција позвани су на састанак у понедељак ујутро у парламент, навели су они у саопштењу прочитаном на државној телевизији.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара