Читај ми!

Израел и Хамас постигли договор о примирју у Гази после 11 дана сукоба

После три сата заседања израелски Кабинет за безбедност одлучио је да обустави нападе на Газу, јављају израелски медији. Званичник Хамаса потврдио да је постигнут "међусобни и истовремени прекид ватре".

После 11 дана непрекидног ракетирања Појаса Газе и Хамасових напада на Израел, Кабинет за безбедност Израела донео је одлуку о прекиду ватре.

Кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа потврдио је да је Кабинет за безбедност једногласно одобрио прекид ватре у Гази.

У изјави се каже да су се министри сложили да "прихвате египатску иницијативу за узајамни прекид ватре без икаквих услова, а време када ће ступити на снагу биће накнадно утврђено."

Званичници израелске одбране информисали су на састанку министре да је "Хамас претрпео озбиљне ударце".

Званичник Хамаса потврдио је за Ројтерс да је постигнут "међусобни и истовремени" прекид ватре са Израелом, чиме ће бити окончан 11-дневни сукоб у Гази.

Како медији наводе, очекује се да прекид ватре почне у 2 сата иза поноћи.

Палестински извори наводе да израелске снаге настављају са гађањем циљева у појасу Газе, уочи почетка примирја, док је Израел апеловао на грађане који живе у пограничним насељима да остану на домак склоништа.

Реакције из света на примирје 

Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да је спреман да отпутује на Блиски исток.

"Спреман сам у било које време да одем у Израел, на Блиски исток, ако би то помогло примирју и помагању у побољшању живота и Израелаца и Палестинаца", рекао је амерички државни секретар.

Египатски напори на постизању прекида ватре између Израелаца и Палестинаца били су успешни, јавила је египатска државна телевизија. 

Две египатске делегације биће послате да надгледају споразум о прекиду ватре чији је циљ окончање 11-дневних сукоба,саопштили су египатскижу дипломатски извори.

Делегације ће бити послате у Тел Авив и на палестинске територије да „надгледају спровођење прекида ватре и процедура за трајно одржавање стабилних услова".

Одлуци о прекиду сукоба претходила је и жустра расправа на седници Скупштине УН у Њујорку. 

петак, 29. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"