Читај ми!

Покољ у Рију, најбруталнија акција полиције у историји Бразила

Двадесетдевета жртва акције у фавели Жакарезињо лансирала је ову рацију на сам врх најсмртоноснијих операција полиције у историји Бразила, јавља Одио. Претходно, полицијске казнене јединице су 2005. године у Флуминенсеу убиле 29 особа.

Бразилска полиција потврдила је да смрт 29. жртве акције у фавели Жакарезињу у северном делу Рио де Жанеира, чиме је ова контроверзна акција постала најсмртоноснија на дугој листи крвавих похода бразилских снага безбедности, јавља дневник Одио.

Још увек, међутим, није јасно да ли је 29. жртва преминула у болници или је тело пронађено на ободима фавеле.

Упад специјалаца у Жакарезињо подигао је тензије међу становницима фавела у највећем бразилском граду, који су у претходна 24 часа покренули серију протеста сличних онима којима су Афроамериканци протестовали због убиства Џорџа Флојда у Америци.

Бразилска полиција, пак, тврди да су сви убијени били припадници банди из те фавеле. осим полицијског инспектора, који је убијен пошто му је испаљен метак у главу.

Тела убијених још нису предата породицама, пошто нису завршене обдукције. Упоредо са протестима становника фавела, банде које суштински контролишу та насеља, присилиле су становништво на дан жалости.

Министар унутрашњих послова Едсон Фанчин затражио је истрагу поводом овог догађаја, оцењујући да се на основу снимака "може претпоставити да је било безразложног убијања".

Независну истрагу затражиле су и Уједињене нације, као и неколико организација које се баве заштитом људских права.

Жарезињо важи за упориште организације познате под називом "Команду Вермељу" или "Црвена команда", коју су током владавине војне диктатуре основали прогоњени левичари и други осуђеници.

Временом, ова организација је изгубила политичку позадину и постала најобичнија банда која се бави шверцом дроге. Пре три година, ова организација је напала војну базу у Боливији одакле је украдена озбиљна количина наоружања.

Још увек није сасвим јасно због чега је полиција упала у ову фавелу, пошто је су овакве акције забрањене одлуком министра Едсона Фачина из јуна прошле године, којом је, због пандемије коронавируса, стављен мораторијум на овакве операције у фавелама.

Бразилски медији тврде да је у претходном периоду смањен број убистава и пуцњава у највећем граду Бразила.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво