Читај ми!

Покољ у Рио де Жанеиру, напад полиције на "Црвену команду"

Бразилске организације за заштиту људских права оштро су критиковале полицију због убиства 24 особе у фавели Жакарезињо, тврдећи да неколико сати после пуцњаве нису пронађени докази о размени ватре, већ само трагови ”бруталне полицијске акције”.

"Прошли смо кроз Жакарезињо, ушли у пет или шест кућа и видели сличне ствари - разбијена врата, рупе од метака и смакнућа. Није било трагова размене ватре. Дечак је убијен док је седео у фотељи. Ово је било окрутно смакнуће", рекао је за "Одио" Жоел Луиш Кошта из бразилске адвокатске коморе.

"Покољ у Жакарезињу", како су овај догађај крстили бразилски медији, друга је најбруталнија акција полиције у историји ове државе. Претходно, полицијске казнене јединице су 2005. године у Флуминенсеу убиле 29 особа.

Осим масе мртвих, у пуцњави су рањена и три случајна пролазника, двојица путника метроа и један становник ове фавеле. Полиција је, у једином званичном обраћању јавности после овог догађаја, изразила жаљење због рањавања ове три особе.

Осим 24 убијена наводна криминалца, у пуцњави је страдао полицајац, који је устрељен у главу, пише "Оглобо". Још увек нема прецизнијих информација под којим околностима су страдале остале 24 особе.

Жарезињо важи за упориште организације познате под називом "Команду Вермељу" или "Црвена команда", коју су током владавине војне диктатуре основали прогоњени левичари и други осуђеници.

Временом, ова организација је изгубила политичку позадину и постала најобичнија банда која се бави шверцом дроге. Пре три година, ова организација је напала војну базу у Боливији одакле је украдена озбиљна количина наоружања.

Још увек није сасвим јасно због чега је полиција упала у ову фавелу, пошто је су овакве акције забрањене одлуком министра Едсона Фачина из јуна прошле године, којом је, због пандемије коронавируса, стављен мораторијум на овакве операције у фавелама.

Бразилски медији тврде да је у претходном периоду смањен број убистава и пуцњава у највећем граду Бразила.

Недуго после пуцњаве у Жарезињу, две особе су рањене у обрачуну криминалаца и војне полиције у другом делу града, али за сада нема информација да ли су та два инцидента на било који начин повезана.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво