Читај ми!

Расте број убијених у покољу у Рио де Жанеиру, УН апелује на независну истрагу

Број погинулих у једној од најсмртоноснијих полицијских акција у Бразилу повећао се на 28. Невладине организације и Уједињене нације позивају да се започне независна истрага о поступцима полиције.

Полиција наводи да тела још три жртве које су уклоњене из фавеле Жакерзињо у Рио де Жанеиру припадају мушкарцима који су били повезани са организованим криминалом, преноси Ројтерс.

Претходно је наведено да су у пуцњави страдала 24 наводна криминалца и један полицајац.

Бразилске организације за заштиту људских права оштро су критиковале полицију за акцију која је прозвана у медијима као "покољ у Жакерзињу", тврдећи да неколико сати после пуцњаве нису пронађени докази о размени ватре, већ само трагови "бруталне полицијске акције".

Са друге стране, шеф цивилне полиције Алан Турновски рекао је новинарима да су обавештајни подаци потврдили  да су убијени "дилери дроге".

"Пуцали су на полицајце да би убили. Имали су наређења да учествују у сукобу", додаје Турновски.

И "Амнести интернешенел" оштро је критиковао полицију због, како тврде, "прекомерног и неоправданог" губитка живота у суседству, углавном, са сиромашним слојем становништва.

Канцеларија Уједињених нација за људска права позвала је да се започне независна истрага операције. Портпарол УН-а за људска права Руперт Ковил рекао је да је полиција применила "несразмерну и непотребну" употребу силе.

среда, 22. март 2023.
14° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују