Бајден повлачи трупе из Авганистана до 11. септембра

Председник САД Џо Бајден одлучио је да повуче америчке трупе из Авганистана до 11. септембра 2021. године, 20 година након напада Ал Каиде и слања америчких трупа у Авганистан.

САД би тако пропустиле мајски рок за повлачење које је бивша админситрација председника  Доналда Трампа прошле године договорила са талибанима.

Рок за повлачење подударао би се са 20. годишњицом терористичких напада на Светски трговински центар и Пентагон у САД-у 2001. године.

Бајден је још раније рекао да ће бити тешко испоштовати крајњи рок до 1. маја.

Споразумом потписаним у фебруару 2020. године речено је да ће САД и њихови НАТО савезници повући све трупе за 14 месеци ако талибани испуне своја обећања, укључујући и не дозвољавање Ал Каиди или другим милитантним групама да делују у областима које су контролисали и настављају преговоре о националном миру.

Иако су талибани, тврди исламистички покрет, зауставили нападе на међународне снаге као део историјског споразума, они су наставили да се боре против авганистанске владе.

Постоји бојазан да би, уколико се стране војне снаге повуку пре постизања трајног споразума, талибани могли преузети власт.

САД у Авганистану има још око 2.500 војника.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара