Вашингтон одбацује примедбе Москве

Нема разлога за забринутост Русије у вези са плановима Сједињених Америчких Држава о постављању противракетног штита у Европи, саопштио Стејт департмент.

САД су одбациле примедбе Москве у вези планова Вашингтона о постављању противракетног штита у Европи и саопштиле да нема разлога за забринутост и да то питање не треба везивати за споразум који треба да замени споразум о смањењу нуклеарног оружја (СТАРТ1).

Поводом примедби премијера Русије Владимира Путина да амерички планови за ракетни штит коче постизање новог споразума о нукларном разоружању, који треба да замени СТАРТ 1, Стејт дипартмент је саопштио да су то "два одвојена питања која ће бити одвојено разматрана," пренео је Би-Би-Си.

Аналитичари оцењују да Москва жели да у споразум који ће наследити СТАРТ буде убачен члан који би ограничио постављање америчког антиракетног штита.

"САД су се одавно сложиле да постоји веза између офанзивних и дефанзивних ракетних система, али сматрамо да споразум који ће наследити СТАРТ није прави документ за решавање тог питања", саопштио је Стејт дипартмент.

Вашингтон је одустао од постављања противракетних испостава у Централној Европи, али планирају постављање антибалистичког система на мору, пренео је Би-Би-Си.

Руски премијер Владимир Путин оценио је јуче да амерички планови угрожавају разговоре о новом споразуму о смањењу статешког наоружања.

Подаци о офанзивном наоружању

Москва, према његовим речима, жели информације од Вашингтона о плановима о противракетном штиту и тај захтев повезује с новим нуклеарним споразумом, а заузврат је спремна да пружи информације о свом офанзивном наоружању.

Руски премијер је рекао и да би Русија требало да развије офанзивне борбене системе пошто амерички планови о постављању противракетног штита (АБМ) у Европи ремете стратешку равнотежу између две земље.

"Проблем је тај што наши амерички партнери граде противракетни систем, а ми не", рекао је у Владивостоку Путин новинарима и објаснио да су питања АБМ и офанзивног наоружања тесно повезана.

Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који су СССР и САД потписали 1991. године, истекао је 5. децембра и сада треба да буде замењен новим споразумом.

Две земље су у протеклих шест месеци у Женеви одржале неколико рунди консултација и очекује се да ускоро сачине нацрт документа.

Стари споразум је обавезао две земље да смање број нуклеарних бојевих глава са 10.000 на 6.000, што су учиниле до 2001, а тај број би, према новом споразуму, требало да у року од седам година буде смањен на око 1.500 бојевих глава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије