Пољске школе остају без распећа?

Социјалисти у Пољској затражили да се од 1. јануара уклоне сви крстови и распећа из школских учионица. Иницијатори се позивају на недавну пресуду суда у Стразбуру да из италијанских школа "морају да нестану распећа".

Подмладак пољске левице, Млади социјалисти, затражили су од министарке просвете Катажине Хал да од 1. јануара уклони сва распећа и крстове из пољских школа, а уколико то не учини потражиће правду пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

"После Нове године пољски ђаци треба да се врате у школе где нема верских симбола", затражили су од министарства Млади социјалисти, а апел сличне садржине са захтевом да се распећа уклоне и из јавних институција у Пољској упутили су председнику Леху Качињском, премијеру Доналду Туску.

Млади пољски левичари позвали су се у апелу на недавну пресуду суда у Стразбуру да из италијанских школа "морају да нестану распећа".

За разлику од пољских политичара који инсистирају на томе да та пресуда не обавезује ни на шта Пољску, Млади социјалисти верују да и Пољска ту пресуду мора да поштује.

У апелу се посебно наглашава да њихов захтев да се верски симболи уклоне из школа не значи објаву рата једној религији, већ да само инсистирају на праву које им даје пољски Устав да држава гарантује слободу верисповести и погледа на свет а да се у те ствари својих грађана никако не меша.

Министарство просвете није надлежно

"Апел је упућен на погрешну адресу. Министар просвете са распећима нема везе. О томе да ли ће у школи висити распећа одлучује директор и сама школа а не министар просвете", одговорио је портпарол министарства Гжегож Журавски.

Портпарол је упозорио да закони не прописују да у школама мора да виси крст, већ само говоре да тамо може да буде, а да у Пољској има школа без распећа у учионицама.

Неке школе решавају проблем распећа, које већина родитеља у религиозној католичкој Пољској тражи, а мањина их одбија, тако да се распећа каче на зид само на часовима веронауке или су окачена у посебној учионици где се одржавају ти часови.

Европска пресуда о распећу у италијанским школама изазвала је на јесен велику полемику о хришћанским симболима у јавном животу у Пољској која до данас не јењава.

Председник Пољске Лех Качињски оштро је реаговао и нагласио "да не долази у обзир да Европа наређује и Пољској да уклања распећа и крст".

Пресуду су жестоко осудили крајем новембра пољски бискупи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије