Нови бомбашки напад у Пакистану

Најмање 30 људи погинуло, а око 60 је рањено у нападу бомбаша самоубице током обележавања највећег шиитског празника Ашуре у граду Карачију, у Пакистану.

Близу шездесет особа је рањено, а најмање 30 је изгубило живот у нападу бомбаша самоубице током шиитске процесије у главној улици Карачија. То је најновији случај у серији напада који су се догодили у Пакистану у којима је живот изгубило више стотина људи.

Експлозија се догодила на главном путу током проласка верника који су обележавали највећи шиитски празник Ашуру, упркос јаком обезбеђењу, пренео је Ројтерс. Страхује се да би број жртава могао бити већи, јер су многи повређени, како наводе болнички извори, у критичном стању.

Шеф полиције у Карачију Васим Ахмед позвао је на смиривање ситуације. Он је саопштио је да је самоубица активирао бомбу на почетку процесије и навео да је глава бомбаша самоубице пронађена у близини места експлозије.

На ТВ снимцима приказан је облак густог дима изнад места експлозије, а извештачи су јавили да су огорчени верници напали новинаре и полицију и запалили неколико радњи и возила.

Око 50.000 шиита окупило се у Карачију. Шиити данас прослављају Ашуру, десети дан светог месеца жалости у знак сећања на имама Хусеина, унука пророка Мухамеда, који је убијен у бици у ирачком граду Кербали 680. године.

Процесије шиитске мањине у Пакистану често су мета напада сунитских екстремиста, подсетила је британска агенција.

Широм Пакистана уведене су јаке мере безбедности поводом данашњег празника, када се уобичајени сукоби између припадника шиитске мањине и сунитске већине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво