Прети ли свету још једна пандемија

Оно што свету сада никако не треба је нова пандемија. Због тога су научници врло забринути што је све више случајева свиња у Кини које су оболеле од специфичној соја свињског грипа који има потенцијал да се пренесе на човека.

Када више различитих сојева вируса грипа инфицира једну свињу, може доћи до размене гена, процеса који се у науци назива "преусмеравање", пише магазин Сајенс.

Нова студија, објављена у "Proceedings of the National Academy of Sciences" фокусира се на грип назван Г4.

Он је заправо јединствена мешавина три различита соја: један сличан оном који је пронађен код европских и азијских птица током пандемије Х1Н1 2009. године, други је северноамерички тип Х1Н1 и трећи oбичан вирус свињског грипа.

Нови вирус Г4 посебно забрињава јер је његово језгро вирус птичјег грипа - на који људи немају имунитет - помешан са делићима сојева вируса који се појављују код сисара.

"Из представљених података види се да је реч о вирусу свињског грипа који може да се појави код људи", каже Едвард Холмс, еволутивни биолог са Универзитета у Сиднеју који проучава патогене организме.

Додаје да је "јасно да се ова ситуација мора пажљиво надгледати".

Студија је резултат истраживања назалних брисева 30.000 свиња из десет кинеских провинција и 1.000 брисева свиња са респираторним симптомима универзитетских фарми. Брисеви су прикупљени од 2011. до 2018. године, а истраживање је предводио Лиу Јинхуа са Кинеског пољопривредног универзитета.

Водећи аутор студије Сун Хонглеи, такође са Кинеског пољопривредног универзитета, каже да то што Г4 има гене Х1Н1 вируса из 2009. године може да значи да се вирус адаптирао и да може довести до преношења са човека на човека.

Због тога је, каже Сун, важно појачати надзор кинеских свиња на вирусе грипа.

Вируси грипa често преносе са свиња на људе, али већина се ту заустави и не преноси се даље на друге људе.

Забележена су два случаја заразе Г4 код људи и оба случаја су, срећом, остала у "ћорсокаку" пошто се вирус није даље пренео на друге људе.

"Вероватноћа да ће ова посебна варијанта изазвати пандемију је мала", каже Марта Нелсон, еволуцијски биолог из америчког Националног института за здравствени рад Fogarty који проучава вирусе свињскoг грипа у Сједињеним Државама и њихово ширење на људе.

Ипак, Нелсонова напомиње да нико није знао за пандемијски сој Х1Н1, који је са свиња скакао на људе, све док се први случајеви људи нису појавили 2009.

"Грип нас може изненадити", каже Нелсонова. "А постоји ризик да у овом тренутку занемаримо грип и друге претње због ковида-19".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво