Исламиста уздрмао безбедност САД

Породица Фарука Абдулмуталаба, који је покушао да дигне у ваздух амерички путнички авион над Детроитом, пре два месеца, обавестила је америчке власти да је њихов син нестао и да развија радикалне исламистичке ставове. Ал каида преузела одговорност за напад.

Када је нигеријски истакнути банкар и бивши владин службеник, у октобру позвао америчку амбасаду у Абуџи и упозорио конзуле да је његов син нестао, да развија радикалне ставове и да постоји могућност да отпутује у Јемен, власти САД нису реаговале.

Амар Фарук Абдулмуталаб имао је валидну америчку студентску визу до јуна 2010. године.

Абдулмуталаб оптужен је, у недељу, у САД, да је покушао да дигне у ваздух лет бр. 235 компаније Нортвест ерлајнса, у тренутку када се, на Божић, приближавао Детроиту из Амстердама, са скоро 300 путника и чланова посаде.

Иако су америчке власти саопштиле да нема назнака да је Абдулмуталаб део шире завере, саопштење Ал каиде, која је преузела одговорност за неуспешни напад мења ствар.

Наиме, на једној исламској интернет страници саопштено је да је реч о намери Ал каиде да се освети Америци за нападе у Јемену и тврди да је Нигеријца снабдела напредним уређајем који је заказао због техничке грешке.

Амерички званичници раније су означили досије Абдулмуталаба и његово име убацили на "црну листу" 550.000 људи који су на неки начин повезани са тероризмом.

Ипак, уочи лета број 235, Абдулмуталаб није се налазио на листи људи којима је забрањено путовање авионом у Сједињене Америчке Државе. То је омогућило младићу да се без детаљних провера укрца на авион компаније Нортвест ерлајнс.

Сада, када се Абдулмуталаб терети за покушај терористичког напада на трансконтиненталном лету Амсетердам - Детроит, неки чланови америчког Конгреса постављају питање зашто, осам година након напада 11. септембра, безбедносне мере нису подигнуте на највиши ниво.

Председник Барак Обама, са Хаваја, где са својом породицом борави на годишњем одмору, наредио је хитну реформу два велика безбодносна система - креирање листе непожељних путника који су повезани са тероризмом и детектора који се користе непосредно по уласку у авион.

Потрага за пропустима 

Уочи Божића, малаксали авиосаобраћај суочио се са новим изазовом. Званичници у неколико земаља покушавају да открију пропусте у сигурносном систему.

Нигеријске безбедносне службе проверавају активности Абдулмуталаба у Нигерији, амерички званичници његов планирани пут за Јемен, а "Скотланд јард" проверава повезаност тог младића са лондонском исламском заједницом.

Наиме, Абдулмуталаб студирао је од 2005. до 2008. године на Лондонском универзитету, где је био и председник исламске заједнице.

Званичници Обамине администрације добили су задатак да реконструшу читав догађај на лету број 235, из Амстердама за Детроит, у који ће бити укључена посада авиона и путници.

Стручњаци и чланови Конгреса задужени за противтероризам нису спремни да похвале безбедносни систем, зато што је показао да није довољно бистар да одговори на све креативне технике које могу да осмисле потенцијални терористи.

Узбуна на лету Амстердам - Детроит покренула је дебату о равнотежи између сигурности и приватности, која се, такође, водила 2001. године.

Влада је последњих неколико година доста времена уложила у скраћивање "црне листе", после жалби многих путника да им гранична полиција поставља превише личних питања.

Након инцидента на лету број 235, администрација ће морати да пронађе нови начин како да избалансира између неопходних безбедносних мера и заштите приватности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво