Божићна расвета опасна по живот

Европска унија спровела је истраживања која су показала да божићна расвета може бити опасна по живот. Свака трећа божићна светиљка може да вас усмрти или изазове пожар, тврди европска комесарка за заштиту потрошача.

У више држава чланица Европске Уније спроведено је истраживање у вези са безбедношћу осветљења које се користи као украс за божићне и новогодишње празнике.

У протекле две године испитиване су све врсте светиљки, од најјефтинијих до најскупљих, у Мађарској, Немачкој, Словачкој, Словенији и Холандији, како би се избегле нежељене последице.

Резултати истраживања показују да постоји озбиљан, а у неким случајевима и по живот опасан ризик, везан за значајан удео божићног осветљења које се продаје на тржишту Европске Уније.

Комесар Европске Уније за заштиту потрошача Меглена Кунева каже да "према истраживању једна од три божићних светиљки може да вас усмрти или изазове пожар у вашој кући".

"Због тога Европска комисија тражи од држава чланица и компанија да наредних недеља појачају сигурносне провере тих производа", каже Кунева.

Надлежни за праћење тржишта идентификовали су главне дистрибутивне канале за набавку светиљки у тесној сарадњи са царинским властима.

Оцењени су технички стандарди, степен одступања од безбесносних норми и мере које су предузели надлежни, национални органи.

Стручњак за здравство и потрошаче Роберт Нуи рекако је да је "испитано 200 производа и да су главни проблеми везани за ризике од електро шока и опасност од пожара".

Један део истраживања обављен је на божићним лампама у лабораторији Вилворд у Белгији.

Истраживање је подразумевало и проверу ризика од избијања пожара, тако што би се запалио држач лампе и посматрало се да ли ће се ватра проширити или ће се после неког времена угасити.

Наредни тест подразумевао је симулацију високе температуре, од 650 степени целзијуса, а последњи заштиту од смртоносних електричних варница - божићне светиљке су пале на последње две провере.

"Свесни смо да је поверење потрошача драгоцено па смо због тога пред Божић, у сарадњи са националним властима, предузели већу контролу на терену", каже европска комесарка за заштиту оптрошача.

Европска комисија чини све да тржиште буде безбедно. На потрошаче се апелује да буду опрезни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво