Најбржи воз на свету у Кини

Воз који достиже брзину од 394,2 километара на час, почео да саобраћа између кинеских градова Гуангџоу и Вухан. Пут од 1.069 километара воз пређе за само три сата.

Кина је званично пустила у саобраћај железничку пругу великих брзина између градова Гуангџоу и Вухан, на којој саобраћају супербрзи возови просечне брзине од око 350 километара на сат.

Највећа измерена брзина коју овај воз може достићи износи 394,2 километра на сат и то је најбржи воз на свету, изјавили су представници уреда за саобраћај при кинеском министарству за железнице.

Та железничка траса између метропола две кинеске провинције, дуга је 1.069 километара, а супербрзи возови је пређу за само три сата.

До сада је то путовање обичном железницом трајало десет сати.

Супербрзи возови, који саобраћају у Јапану, имају просечну брзину од 243 километра на сат, у Немачкој 232 километра, а у Француској 277 километара на сат.

Новим супербрзим возом се овог месеца похвалила и Русија када је на траси између Москве и Санктпетербурга почео да саобраћа луксузни експрес Сапсан, брзином од "само" 250 километара на сат.

Изградња ове супербрзе пруге у Кини остварена је уз помоћ иностране технологије и трајала је од 2005. године.

У Кини се до 2012. године планира изградња чак 42 брзе железничке линије, а читава инвестиција би, како је већ раније најављено, требало да кошта око 300 милијарди долара.

Већ сада је кинеска жележничка мрежа друга најдужа на свету, после САД.

Кина планира да овај велики посао реализује у сарадњи са компанијама "Сименс", "Алстом" и "Бомбардије".

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво