Бан забринут за ситуацију у Гази

На годишњицу израелске офанзиве на појас Газе Бан Кимун изразио забринутост за стање на том подручју, истичући да се становницима ускраћују основна права, и позвао на окончање "неприхватљиве" израелске блокаде.

Генерални секретар светске организације Бан Кимун је дубоко забринут за стање у појасу Газе, годину дана након израелске офанзиве, изјавио је портпарол Уjедињених нација, истичући да је Бан позвао на окончање "неприхватљиве" израелске блокаде.

Бан је упозорио и да се становништву тог густо насељеног подручја ускраћују основна људска права.

"Иако је насиље било нижег нивоа ове године, инциденти се настављају и нема трајног прекида ватре", наведено је у саопштењу УН.

"Квалитет и квантитет хуманитарних испорука које улазе у Газу је недавољан, шира економска и активност на обнови је паралисана", додаје се у саопштењу.

Тронедељна израелска офанзива почела је 27. децембра 2008. године таласом ваздушних удара, неколико дана након што је Хамас прогласио крај прекида ватре.

Циљ Израела ја био да заустави прекограничну ракетну ватру палестинских екстремиста и кријумчарење оружја на територију коју контролише исламистички Хамас.

Египатска блокада контрапродуктивна

Бан је означио блокаду тог подручја, коју је увео и суседни Египат, не само неприхватљивом, већ и контрапродуктивном.

"Постоји осећај безнадежности у Гази данас за 1,5 милона Палестианца од којих је половина испод осамнаест година. Њихова судбна и добробит Израела су тесно повезани," закључује се у саопштењу, којим се Хамас позива да оконча насиље и да поштује међународно право.

Током израелске офанзиве погинуло је око 1.400 Палестианца, највише цвила, како тврде палестинске организације за људска права.

Израел је саопштио да је жртава било мање 1.166 и да су већином погинули наоружани екстремисти. На израелској страни било је 13 жртава, укључујући 10 војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво