Читај ми!

Ко је био и како је умро Џорџ Флојд, човек због кога данас гори Америка

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда изазвала је драматичне протесте широм САД. Шта се заправо догодило 25. маја у Сент Полу у Минесоти

Ко је био Џорџ Флојд

Џорџ Флојд је имао 46 година, био је Афроамериканац, рођен је у Северној Каролини, а одрастао је у Хјустону у Тексасу, где је као младић био добар спортиста, пре свега у америчком фудбалу и кошарци. Пре шест година доселио се у Минесоту где је радио као чувар у ноћним клубовима и ресторанима. Био је крупне грађе, а пријатељи га описују као „нежног џина". Имао је два кћерке од 6 и 22 године које живе у Тексасу.

Зашто је ухапшен

Флојд је због пандемије остао без посла и поштовао је мере ограниченог кретања. Дана 25. маја 2020, Флојд је хтео да купи цигарете у локалној продавници и продавцу је за њих дао новчаницу од 20 долара. Продавцу се новчаница учинила сумњивом, односно лажном, па је позвао полицију.

Како је изгледало хапшење

На лице места дошла су четири полицајца који су Флојда затекли како седи у колима „под дејством" неке супстанце која се не именује, вероватно алкохола. Тако су барем полицајци навели у извештају. Информације о хапшењу су контрадикторне. Полицајци тврде да се опирао хапшењу и да су га на силу извели из аутомобила и одвели до полицијских кола. Неки очевици тврде да нису видели то опирање, што поткрепљују видео-снимцима. Из кола га је коначно извукао полицајац Томас Куниг (у првој верзији текста писало је Дерек Шовин, што су касније објављени снимци демантовали).

Зашто су га полицајци бацили на земљу

Сви снимци показују да је Флојд два пута посрнуо на путу до полицијског аутомобила где су га спроводила два полицајца којима су се прикључила још двојица који су пристигли. Један од њих био је Дерек Шовин. Ставили су му лисице на руке, али се он наводно опирао да у аутомобил уђе. У том тренутку су га полицајци оборили на земљу, а будући да је крупан, сва тројица су га држала у том положају, са стомаком на земљи.

Како је Џорџ Флојд умро

Флојд је имао кардиолошких проблема и висок притисак. Док је лежао физички онемогућен да се помери, Шовин му је коленом притиснуо врат и у том положају Флојд је провео готово девет минута. Флојд је запомагао да га пусте јер не може да дише, потврдио је да ће ући у кола ако буде могао да се помера, молио је полицајце да га не убију и дозивао маму. После шест минута престао је да се опире у потпуности и да даје глас од себе. Полицајци су га држали у том положају наредна три минута, упркос протестима окупљених грађана који су све снимали мобилним телефонима. Када су неки од грађана посумњали да му није добро и тражили да му полицајци опипају пулс, ови су то урадили и како пулса није било, позвали су хитну помоћ. Хитна помоћ га је безуспешно реанимирала и одвезла у болницу, где је сат времена касније проглашен мртвим.

Контроверзе око смрти

Први извештаји тврдили су да Флојд није умро дављењем већ највероватније стицајем околности због својих других болести и супстанци које је имао у телу. Сада се то преиспитује као и сви снимци са лица места укључујући и оне са камера које су носили полицајци. Флојд и полицајац Дерек Шовин радили су као редари у истом ноћном клубу, али бивша власница каже да није сигурна да су се познавали и да не зна да ли су, можда, имали неких несугласица. Додала је да је Шовин био благонаклон према Хиспаноамериканцима, али да је због понашања према Афроамериканцима на такозваним „Афричким ноћима" у клубу са њим неколико пута "разговарала". Шовен је у полицији од 2001. Учествовао је у три пуцњаве (у једној је било жртава) и имао је 18 пријава због понашања у служби, а у два случаја добио је званичну опомену. Сва четири полицајца су разрешена дужности и отпуштена, а Дерек Шовин је ухапшен под сумњом да је убио Џорџа Флојда.

(овај текст је накнадно уређиван) 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво