Асадове снаге стигле у помоћ Курдима

Снаге сиријске владе ушле су на север Сирије као одговор на турску офанзиву против Курда. Француска и Немачка позвале су турског председника Ердогана да одмах обустави агресију. Број сиријских избеглица расте и достигао је 200.000.

Снаге сиријске владе ушле су у северни сиријски град Табку, која је претходно била упориште екстремистичке Исламске државе, јавила је сиријска државна новинска агенција Сана, док је Сиријска опсерваторија за људска права известила да су снаге сиријске владе ушле у Аин Ису на северу Сирије.

Сиријски медији наводе да су сиријске трупе ушле и у још неколико села у јужним деловима провинције Рака.

Сиријска телевизија је известила о улажењу снага сиријске владе у Аин Ису, а на снимку се могу видети становници који поздрављају долазак сиријских трупа, пренео је Ројтерс. 

Снаге сиријске владе ушле су и у Тал Тамр, град на северу земље у близини границе са Турском, да би се, како је јавила сиријска новинска агенција Сана, "супротставиле турској агресији".

Турске оружане снаге "неутралисале су 550 терориста" током операција "Извор мира" на северу Сирије, објавило је данас турско министарство за националну одбрану.

"Операција се успешно наставља источно од Еуфрата. Неутралисано је 550 терориста из Радничке партије Курдистана и Јединица народне одбране", навело је турско министарство.

Турска заузела стратешка места у близини границе 

Након пет дана, Турци су заузели ауто-пут и три стратешка места унутар 30 километара од границе, потиснувши курдске милиције. Стижу извештаји о бројним цивилним жртвама.

"Ракета је погодила возило Сиријских демократских снага, које је пролазило испред нас и многи моји пријатељи су погинули. У комбију је било доста новинара који су интервјуисали цивиле. И они су мртви", кажу у сиријском граду Тал Тамру.

Расте бојазан од слободних џихадиста. У затворима на сиријском североистоку налази се њих око 12.000, а Курди тврде да их је већ побегло 800. Ердоган одбацује такве дезинформације и тврди да је њихов циљ провокација Запада.

"Поделићемо терористички коридор од 480 километара по средини. Ући ћемо 30 до 35 километара у дубину сиријске територије, што смо и на мапама предвидели као безбедну зону", истакао је Реџеп Тајип Ердоган.

Поједине европске земље разматрају чак пребацивање џихадиста из сиријских затвора у Ирак, где би им се судило за ратне злочине.

Берлин и Париз осудили офанзиву

Немачка канцеларка Ангела Меркел осуђује офанзиву Турске. Каже да ће дестабилизовати читав регион и омогућити да се терористи поново активирају.

"Турска мора да тражи друго решење за своје безбедносне претње. Ова офанзива мора да се оконча, јер су хуманитарне последице катастрофалне због ризика од новог екстремизма", изјавила је Меркелова.

Турску офанзиву осудио је и председник Француске Емануел Макрон.

"Тражимо да Турска одмах обустави офанзиву која прети да створи велику хуманитарну кризу и оживи Исламску државу у региону", нагласио је Макрон.

Председник САД Доналд Трамп наредио је америчким трупама да се пребаце на југ, али да остану у Сирији.

Упозорио је Анкару да ће јој, у случају да изазове хуманитарну кризу, увести оштре санкције.

Турска планира да потисне курдске борце даље од границе како би се у прочишћено подручје вратило око три милиона сиријских избеглица.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво