Браун у изненадној посети Авганистану

Постоји одлучност за обрачун с талибанима, рекао у изненадној посети Авганистану британски премијер Гордон Браун. Браун затражио енергичију подршку авганистанских власти.

Британски премијер Гордон Браун састао се са авганистанским председником Хамидом Карзаијем у ваздухопловној бази у Кандахару, током изненадне посете Авганистану, јавили су британски медији.

Браун, који је јуче допутовао у Авганистан, изјавио је да ће наредни месеци бити критични за ту државу, у тренутку када САД и њихови коалициони савезници шаљу војна појачања ради обрачуна са талибанским екстремистима.

Двојица лидера су посматрали параду авганистанских и НАТО војника у бази и истакли да су њихови односи и даље добри.

Карзаи је рекао да је "почаствован што Брауна може да назове пријатељем", на питање новинара да прокоментарише оштар одговор који је упутио Брауну прошле седмице, на критике британског премијера.

Браун је рекао и да са Карзаијем има "најбоље могуће односе" и да "редовно комуницирају телефоном".

Паралелно са падом подршке британске јавности рату у Авганистану, Браун је био гласнији у односу на друге западне лидере у критикама упућеним влади Карзаија, који је освојио други мандат на изборима у августу, које су пратиле бројне неправилности, јавио је Ројтерс.

Авганистански председник оштро је одговорио на Браунове критике у интервјуу прошле седмице окарактерисавши их као "веома несрећне и веома произвољне" и "изузетно уведљиве".

Браун је по доласку у Кандахар рекао да је неопходно показати да постоји решеност за обрачун са талибанима "али такође решеност авганистанске владе да одигра већу улогу у ономе што треба да се уради у будућности".

У најжешћим окршајима коалиционих снага са талибанима од почетка рата 2001. године, ове године у Авганистану је погинуло 100 британских војника.

Британија снажно подржава нову стратегију америчког председника Барака Обаме у Авганистану, која укључује слање 30.000 додатних америчких војника, убрзавање обуке авганистанских снага и почетак повлачења средином 2011. године.

Са 9.500 војника, Британија има други по величини војни контингент у Авганистану, одмах после САД, подсетила је британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије