Окончана велика офанзива у Пакистану

Окончана највећа војна операција пакистанксе војске против талибана у последњих неколико година. У операцији која је почела средином октобра убијено 589 побуњеника у јужном Вирзистану. Велики број талибана пребегао у други регион.

Највећа војна операција у последњих неколико година коју је пакистанска војска водила против талибана у покрајини Јужни Вазиристан, окончана је после скоро два месеца.

У офанзиви је учествовало 30.000 пакистанских војника, од којих је 79 погинуло, док је убијено 589 побуњеника.

Током офанзиве живот је изгубило и неколико стотина цивила.  

Операција која је почела средином октобра окончана је у намери да се снаге усмере на други племенски регион у који је побегла већина побуњеника, рекао је пакистански премијер Јусуф Раза Гилани.

Операција се сели у суседни регион 

"Операција у Јужном Вазиристану је завршена. Сада треба да се усмеримо на Оракзаи", изјавио је Гилани новинарима.

Пакистанске безбедносне службе сматрају да је много припадника талибанског покрета из Јужног Вазиристана пребегло у области Оракзаи и Курам у Северном Вазиристану.

Област Оракзаи сматра се седиштем Хакимуле Мехсуда, који је вођа пакистанских талибана, као и упориштем припадника Ал каиде и других милитантних група.

Званичници обавештајних служби пренели су да паравојне трупе и борбени авиони већ неколико недеља нападају побуњенике у области Оракзаи.

Они су саопштили и да војска сада контролише већи део територије које су држале снаге лојалне Мехсуду, али да и даље долази до појединачних напада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије