Јулија Тимошенко стала Порошенку на црту

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко најавила је да ће се на наредним изборима кандидовати за председника Украјине. Петро Порошенко још није званично објавио кандидатуру.

Педесетосмогодишња Јулија Тимошенко је то објавила на конгресу своје странке у Кијеву и обећала да ће повратити контролу над Кримом и областима на истоку земље, преноси АП.

Према анкетама, Тимошенкова, која је била премијерка од 2007. до 2010, фаворит је на украјинским председничким изборима који ће се одржати 31. марта.

Јулија Тимошенко је провела две и по године у затвору због потписаног гасног споразума са Русијом, али та пресуда се углавном сматра осветом њеног политичког ривала, тадашњег председника Виктора Јануковича.

Пре девет година, Тимошенкова је изгубила изборе од Виктора Јануковича, а од садашњег председника Петра Порошенка 2014. године.

Порошенко још није званично објавио кандидатуру.

"Наранџаста принцеза", како су је неки звали, била је препознатљива по плетеницама, које су јој до пре годину-две биле заштитни знак.

Рођена 1960. у Дњепропетровску, где је и дипломирала на Економском факултету 1984. године.

У браку са Александром Тимошенком добила је ћерку Јевгенију, која је, такође, економиста.

Успешна, али и контроверзна пословна жена  

Бројни инострани магазини су Тимошенко у више наврата проглашавали најлепшом политичарком, а 2005. је заузела трећу позицију на Форбсовој листи сто најмоћнијих жена света.

Пре почетка политичке каријере, Тимошенко је била успешна, али контроверзна пословна жена у гасној индустрији, што јој је донело богатсво.

У политику је ушла 1996. године, када је изабрана за заступницу Кировоградске области у Врховној Ради освојивши рекордних 92,3 одсто гласова у својој области.

У раздобљу од 1999. до 2001. године, Тимошенкова је обављала дужност заменице министра за гориво у енергетском сектору у Влади Виктора Јушченка.

Тадашњи председник Леонид Кучма отпустио ју је у јануару 2001. под оптужбом за фалсификовање царинских докумената и кријумчарење руског гаса у време када је председавала Уједињеним енергетским системима Украјине од 1995. до 1997. године.

Ухапшена је у фебруару 2001, али је неколико недеља касније пуштена и ослобођена свих оптужби.

Она је тада рекла да су јој оптужбе подметнули Кучмин режим и лоби индустрије угља, којем је Тимошенкова претила да ће искоренити корупцију и увести неке трговинске реформе.

Након што су против ње одбачене све оптужбе, започела је с кампањом против тадашњег председника Кучме.

Једна од вођа Наранџасте револуције 

Критичари Јулији Тимошенко највише замерају сумњиве методе којима је стекла огромно богатство у кратком временском периоду.

Одмах након Наранџасте револуције, 28. јануара 2005. украјинско тужилаштво затворило је случај против тадашње премијерке Јулије Тимошенко и чланова њене породице због недостатка доказа.

Пре него што је постала прва премијерка Украјине, Тимошенко је са некадашњим председником Украјине Виктором Јушченком била један од главних вођа Наранџасте револуције против кандидата проруске Партије региона Виктора Јануковича.

Односи између председника Јушченка и премијерке Тимошенко погоршали су се због рата у Грузији 2008, када се Тимошенкова није сложила са Јушченковом осудом Русије.

Након што је Блок Јулије Тимошенко гласао заједно са Партијом региона и Комунистичком партијом за закон којим се убрзава процедура опозива председника и смањују његова овлашћења, коалиција око Виктора Јушченка се повукла из коалиције са Тимошенковом, а Јушченко је изјавио да ће ставити вето на тај закон и запретио новим ванредним изборима ако се формира нова већина у Ради.

Како нова већина није формирана до 8. октобра, председник Јушченко је распустио Раду.

Након свргавања Виктора Јануковича, украјински парламент је у фебруару 2014. изгласао промене закона које су омогућиле да Јулија Тимошенко буде пуштена на слободу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво