Серија оставки након убиства новинара у Словачкој

У знак протеста због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака које је шокирало земљу, Марек Мадарич, словачки министар културе и дугогодишњи савезник премијера Роберта Фица, поднео је оставку на ту функцију. Још двоје званичника из кабинета премијера напустили су функције. Словачка влада нуди милион евра за информације које би помогле у истрази.

Три дана након убистава, сви словачки медији објавили су недовршену истраживачку причу убијеног новинара Јана Куцијака. Сајт Актуалити, за који је радио, потврдио је да је истраживао оптужбе о незаконитим исплатама из фондова Европске уније путем пореске преваре, у коју су били умешани словачки и италијански држављани повезани с организованом калабријском мафијом "Ндрангета".

Два словачка званичника из кабинета премијера Фица, за које је Куцијак тврдио да су повезани са организованим криминалом, поднела су оставке. И министар културе напушта функцију.

"Не могу да замислим да мирно седим на министарском месту. Оставка је моја лична одлука. Искрено говорећи, као министар културе не могу да поднесем да један новинар буде убијен за време мог мандата", рекао је министар Марек Мадарич на конференцији за новинаре коју је преносила телевизија, јавља Ројтерс.

Убијени новинар Јан Куцијак (27) извештавао је о кривичним преступима бизнисмена међу којима су неки били повезани с политичарима.

Тела Куцијака и његове девојке пронађена су протеклог викенда у њиховој кући у месту Велка Мача, источно од Братиславе.

У тренутку када је убијен, Куцијак је радио на истраживању о човеку којег је италијанска полиција означила као веома опасну особу, навео је ЕУ Обсервер.

Влада је понудила милион евра за информације које би помогле у проналажењу одговорних за убиство.

"Ако се докаже да смрт има везе са послом који је радио, то би био напад без преседана на слободу говора и демократију у Словачкој", рекао је премијер Роберт Фицо.

Куцијак је радио за новинарски сајт Aktualne.sk, а углавном се бавио причама у вези са утајом пореза.

Председник Словачке Андреј Киска позвао је на брзу истрагу.

"Морамо да пронађемо оне који су то учинили што је пре могуће и да осигурамо безбедност свих новинара", навео је Киска у саопштењу после убиства.

Убиство новинара осудили су словачки и европски званичници. У Европском парламенту одржан је минут ћутања и упућен је позив да се одговорни пронађу и казне.

"Неприхватљиво је да иједан новинар у данашње време буде убијен.  Како можемо да осуђујемо оне који застрашују и затварају новинаре широм света, ако не можемо да гарантујемо да наши новинари раде безбедно", рекао је председник Европског парламента Антонио Тајани.

Словачке опозиционе странке захтевају оставке министра унутрашњих послова и директора полиције. Организација Транспаренси Интернешнл недавно је Словачку сврстала на седмо место најкорумпиранијих држава у Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара