Штит ипак у Пољској, али тек 2018. године

Пропали пројекат америчког анитракетног штита у средњој Европи трбало би да замени нови систем противракетне одбране који ће ипак укључити Пољску, али тек у трећој фази изградње штита.

САД планирају да укључе Пољску у своју нову противракетну одбрану која треба да замени пропали пројекат америчког анитракетног штита у средњој Европи, 2018. године, три године касније од првобитног плана, преносе пољски медији.

Обамино одустајање највише је погодило Пољаке, који су према Бушовој замисли имали велике користи од десет ракета-пресретача. Влада мишљење да се Вашингтон на такав потез одлучио пре свега не били на неки начин одобровољио Русе.

Пољској је првобитно понуђено да се укључи у другу фазу пројекта новог штита, те да 2015. године на њеној територији буде размештена нова копнена верзија ракета СМ3.

"Преферирамо размештање ракета у Пољској, а наши војници би могли да буду ту раније, већ 2015. године", најављивао је средином септембра амерички министар одбране Роберт Гејтс.

Званична понуда САД Пољској уочи недавне посете америчког председника Џозефа Бајдена 20. октобра говори о укључивању Пољске тек у трећој фази, дакле од 2018. године, потврдио је пољским медијима један од портпарола Пентагона Боб Мехал.

Нови договор о штиту "прилично нејасан"

Председник Лех Качињски и премијер Доналд Туск су, после разговора са Бајденом, заборавили су на недавне поноће телефонске позиве Барака Обаме и пристали на нови план Вашингтона, али су локални аналитичари нови договор описали као прилично нејасан.

Односно Бајденове речи су превели на пучки речник, "ево вам ништа и држите га чврсто".

На државном нивоу, проблеми су, ипак, у потпуности изглађени током двосатног састанка Бајдена и Качињског иза затворених врата, после кога се маса нешто нижих званичника просто утркивала да разочарење, које је Варшавом владало последњих недеља, припише недовољно добром разумевању проблема.

Истовремено, јапански медији су јавили да је Роберт Гејтс од Токија, који такође производи ракете СМ-3, затражио да их извезе у неке европске државе. Јапанци тешко могу да замисле како да кажу не, а коначан одговор се очекује до краја наредне године.

Од јуче је у посети Вашингтону пољски министар спољних послова Радослав Шикорски, а главна тема данашњег сусрета са шефом Стејт департмента Хилари Клинтон треба да буде управо учешће Пољске у новом америчком пројекту противракетне одбране.

Бајден је понуду донео током европске турнеје од 20. до 24. октобра Пољској и Румунији, а Праг, последња станица на његовој турнеји, сам се понудио да би такође био заинтересован, пошто је у пројекту администрације председника Џорџа Буша радар америчког антиракетног штита требало да буде размештен баш у Чешкој.

Чеси су прошли нешто лошије, јер и после Бајденове посете остаје нејасно да ли ће и Праг добити понеки систем СМ-3, или ће само учествовати у истраживањима и развоју.

Премијер Јан Фишер, међутим, био је задовољан и таквим развојем ситуације, рекавши да је Чешка Република "спремна да учествује у новој архитектури одбране".

На који начин ће то бити спроведено у дело могло би бити познато већ почетком децембра, када ће у Праг допутовати екипа америчких стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије