Путин упозoрава ЕУ на нову гасну кризу

Ако Украјина не плати рачун за руски гас, упозорава ЕУ премијер Путин, биће проблема у испоруци тог енергента. Кијев већ наговештава могуће проблеме у измиривању рачуна. Проблем Москве и Кијева, али не би требало да страда ЕУ, сматра Европска комисија, ипак најављујући помоћ.

Премијер Русије Владимир Путин упозорио је премијера Шведске Фредрика Рајнфелта, чија земља председава Европском унијом, на могућност прекида испорука руског природног гаса до европских потрошача због проблема са Украјином, главном транзитном земљом, око плаћања за испоручени руски гас.

Путин је тај проблем изнео касно синоћ, у телефонском разговору са Рајнфелтом, предочавајући да "сигнали, укључујући оне које је добио путем званичних канала из Кијева, наговештавају могућност да ће са плаћањем руских испорука гаса искрснути проблема који би могли да погоде европске потрошаче", пренела је агенција Ројтерс.

Рајнфелт је уверио Путина да ће Европској комисији пренети руску забринутост због могућих проблема с транзитом руског гаса преко територије Украјине.

Европска комисија је у петак саопштила да је предложила владама чланица Европске уније да Украјини одобре зајам од 500 милиона евра (741 милион долара), јер је дубока економска криза у тој земљи подстакла страховања да она неће бити у стању да плаћа за испоручени руски гас.

ММФ забринут због повећања минималних зарада у Украјини

Извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан је, међутим, изјавио да закон о повећању минималних зарада за више од 20 одсто, који је у петак потписао украјински председник Виктор Јушченко, упркос противљењу ММФ, доводи у питање исплату следеће транше од 3,8 милијарди долара у оквиру програма ММФ за спасавање Украјине, вредног 16,4 милијарде долара.

Премијер Русије, који је више пута позивао ЕУ да помогне Украјини и олакша јој проблеме с плаћањем гаса, изјавио је прошле седмице да је разочаран изостанком акције ЕУ, која "није дала обећани новац".

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је, истовремено, упозорио да "проблем са испорукама гаса не постоји између Украјине и ЕУ, нити између Русије и ЕУ, већ између Москве и Кијева" и да ЕУ не треба због тога да страда.

"Без обзира на то, када дође до кризних ситуација, ЕУ планира да учествује у њиховом разрешењу", рекао је Барозо.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије