Очеви немачког јединства у Берлину

Бивши канцелар Хелмут Кол, некадашњи руски председник Михаил Горбачов и бивши амерички председник Џорџ Буш састали су се у Берлину пред обележавање годишњице пада Берлинског зида. "Очеви немачког јединства", били кључни актери догађаја који је променио ток европске историје.

Неколико дана пред обележавање две деценије од пада Берлинског зида, у Берлину су се сусрели бивши немачки канцелар Хелмут Кол (79), некадашњи руски председник Михаил Горбачов (78) и бивши амерички председник Џорџ Буш (85).

Буш старији, Горбачов и Кол, које немачки дневник "Билд" назива "очевима немачког јединства" били су кључни актери догађаја који је пре две деценије променио ток европске историје.

Церемонија сећања на историјски дан, уприличена је нотама класика, Брамса и Дебисија. Домаћини свечаности у организацији фондације "Конрад Аденауер" били су председник и канцелар Немачке, Хорст Келер и Ангела Меркел.

Први гости, некадашњи лидери, Михаил Горбачов, Џорџ Буш старији и Хелмут Кол, евоцирали су сећања на пад Берлинског зида. Сва тројица државника су на свој начин доживела пад Берлинског зида.

Џорџ Буш старији, који је историјска дешавања посматрао из овалног кабинета, у интервјуу за немачки дневник "Билд" каже да је том приликом осећао радост.

Горбачов тврди да је знао да ће, кад тад, доћи до уједињења Немачке. Нагласивши да су Немци испунили обећања дата Русији и са поштовањем се односили према руским трупама, Горбачов ипак истиче да се Немачка и Америка нису држале обећања да се НАТО према истоку неће померити ни за јоту, што је довело до тога да Руси западним обећањима више не верују.

Канцелар ујединитељ, Хелмут Кол, истакао је да због немачког јединства осећа радост, посебно јер је остварено без проливања крви.

Берлински зид, симбол Хладног рата и Гвоздене завесе, делио је Немачку готово три деценије. У престоници 83-милионске нације, 9. новембар биће обележен забавом, државним сусретима на највишем новоу, сећању, анализирању, култури и новим идејама, а испред Бранденбуршке капије, симбола мира, се увече, на забави, очекује на хиљаде људи.

Данас међу многим Немцима постоји својеврсна носталгија, или, како они кажу, осталгија - термин настао од немачке речи "Ост" која значи Исток. Радо се присећају познатих источнонемачких брендова, попут чувеног трабанта, које је сада могуће видети само у музејима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије