Палестинска управа одбила предлог Клинтонове

Палестински председник Махмуд Абас одбацио је понуду америчког државног секретара Хилари Клинтон за обновљањем преговора са Израелом док претходно потпуно не буде прекинуто израелско насељавање палестинских територија.

Палестинска управа одбила је предлог америчке државне секретарке Хилари Клинтон за обнову мировних преговора са Израелом, пренели су израелски медији изјаву главног палестинског преговарача Саеба Ереката.

Клинтонова је, на састанку са палестинским председником Махмудом Абасом у Абу Дабију, предложила да се преговори о коначном мировном споразуму обнове на основи разумевања о изградњи у јеврејским насељима на Западној обали, које су постигли специјални амерички изасланик за Блиски исток Џорџ Мичел и израелска влада, рекао је Ерекат.

Он је потврдио да је палестинска страна одбила ту понуду, а на конференцији за новинаре после састанка Абас је изјавио да је рекао Клинтоновој да нема преговора ако Израел не замрзне изградњу у насељима, пренео је Радио Израел.

Додао је да је Израел прешао "црвену линију" у недавном отпору палестинским нередима на Брду храма у Јерусалиму, где се налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

Пред састанак Ерекат је рекао да је потпуно заустављање изградње насеља кључно за обнову мировних преговора и да и даље постоје разлике између две стране.

Клинтонова после Абу Дабија долази у другу посету Израелу откако је Барак Обама председник САД.

Она ће се састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом који одбија да испуни услов Палестинаца, али је вољан да се врати за преговарачки сто без постављања предуслова.

Изградња насеља због прираштаја  становништва

Нетанијаху изградњу нових домова за Јевреје у постојећим насељима правда природним растом становништва.

То је главни камен спотицања за обнову преговора. Питање је да ли Клинтонова може да нађе средње решење, да наведе обе стране да учине неки компромис, да ли може да од Израелаца добије пристанак на замрзавање изградње или од Палестинаца да се врате за преговарачки сто без тога.

Пошто се Палестинци и даље држе свог става, испитаће да ли име места за маневар у Израелу.

У међувремену је израелски минитар одбране Ехуд Барак упозорио да застој у мировним преговорима користи само милитантној палестинској организацији Хамас која влада појасом Газе и ривал је Абасовом умеренијем Фатаху.

"Ћорсокак у мировном процесу ће само служити Хамасу и другим екстремистичким елементима у региону", навео је Барак у саопштењу, нагласивши да је "од суштинске важности за све стране да учине напоре да почну преговори".

Изразио је поштовање за напоре Клинтонове који јачају способност да се да позитивни дипринос обнови дипломатског процеса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије