Сукоби међу сомалијским пиратима

Међусобне претње одмаздом међу сомалијским пиратима због случаја отетог брачног пара из Британије. Раздор покренула сума од седам милиона долара који пирати траже за ослобађање Британаца.

Сомалијски пирати су саопштили да је отети британски пар, за које је тражен откуп од седам милиона долара, пребачен са брода са контејнерима на сигурно место на копну и да су разне групе пирата дошле у сукоб око тог случаја.

Пола и Рејчел Чендлер, у педесетим годинама, прошлог петка отели су сомалијски пирати, убрзо пошто су својим бродом напустили Сејшеле, острвску државу у Индијском океану.

Један од пирата је у петак обавестио Ројтерс да је договорен откуп од седам милиона долара за британски пар, међутим други су изјавили да ће коначна висина откупа бити одлучена тек када пар буде на сигурном, на копну.

Британски пар је био пребачен на велики брод са контејнерима јер су пирати страховали да би могла да буде изведена операција њиховог спашавања.

Портпарол британског Форин - офиса је изјавио да је влада обавештена о захтеву о откупу за отети пар, али да не може да потврди аутентичност захтева.

Њих је затим група пирата која их је отела пребацила на копно, али о томе није обавестила "колеге" који су примили отети пар на свој брод. Та друга група пирата је сада незадовољна и прети одмаздом уколико буде преварена.

Пирати су такође објавили да су током ноћи запленили јеменски рибарски брод.

Посада брода је међутим била наоружана и супротставила се отмичарима. У пуцњави је један пират убијен а један је рањен.

У водама око Сомалије годинама оперишу пиратске групе, међу којима има доста некадашњих рибара који су им се придружили јер су незадовољни због присуства страних рибарских бродова у сомалијским водама. Пирати имају подршку из Сомалије, али и из иностранства.

За отете бродове пирати траже откуп и на тај начин су до сада зарадили, како се процењује више десетина милиона долара. Обично се почне са веома високим откупнинама, да би се на крају договорила знатно мања сума.

Типичан пример је случај супертанкера са товаром нафте вредним 100 милиона долара, подсетила је британска новинска агенција, за који је тражен откуп од 15 милиона долара, а на крају су добијена три милиона.

Да би спречили пирате, ратни бродови 16 земаља патролирају уз сомалијску обалу, што је приморало пирате да зађу даље у Индијски океан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије