Ширак можда пред судом

Бивши председник Француске Жак Ширак осумњичен за корупцију и злоупотребу службеног положаја у периоду кад је био градоначелник Париза. Ако до поступка дође, то ће бити први пут да се један бивши шеф те државе нађе пред судом.

Први пут у историји Француске један бивши шеф државе могао би да се нађе пред судом. Бивши председник Француске Жак Ширак осумњичен је за корупцију и злоупотребу службеног положаја у периоду када је био градоначелник Париза.

Ширак је од 1977. до 1995. године наводно запослио двадесетак пријатеља и политичких сарадника, на чије је плате из градске благајне потрошено близу четири и по милиона евра. Бившег председника је за време мандата шефа државе штитио имунитет.

Ширак је рекао како је миран и одлучан у намери да докаже своју невиност. Међутим, још није сигурно хоће ли се суђење одржати. Државни тужилац тврди да против Ширака нема довољно доказа и најављује жалбу судији који истражује случај и одлучује треба ли осумњичени одговарати пред судом.

Аналитичари се слажу у оценама како би поступак против бившег шефа француске било јавно понижење за човека који је чак 40 година био учесник француске политике.

Ширак је 17 година био градоначелник Париза. Након два мандата шефа државе, можда ће морати пред суд, а са њим и деветеро његових сарадника.

Француска политичка елита на вест о могућем поступку против Ширака реаговала је са дозом збуњености и солидарности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије