Њет стаљинизму

Руски председнк Дмитриј Медведев, поводом Дана сећања на жртве политичких репресија, изјавио да за репресију нема опревдања и да ништа не може да буде вредније од људског живота. У СССР-у је између 20-их и 50-их година прошлог века изречено 52 милиона политичких мотивисаних пресуда.

"За репресије нема оправдања и ништа не може да буде стављено изнад вредности људског живота", изјавио је председник Русије Дмитриј Медведев у свом видео-блогу.

У Русији се обележава Дан сећања на жртве политичких репресија.

"Милиони људи погинули су због терора и лажних оптужби. Били су лишени свих права. Чак права на достојну људску сахрану, а дуго година њихова имена била су просто истргнута из историје", рекао је руски председник.

Медведев је навео да је "немогуће представити размере терора од којег су страдали сви народи у земљи", а који је достигао "врхунац био 1937. и 1938. године", пренела агенција Итар-Тас.

Медведев је подсетио да су пре две године социолози спровели анкету, према којој скоро 90 одсто грађана, "младих између 18 и 24 године, нису знали да кажу имена чувених људи који су страдали или погинули тих година у репресији".

"То наравно, не може да не забрињава", додао је председник Русије, истичући да је данашњи дан, дан сећања на милионе "осакаћених судбина", на људе "стрељане без суда и истраге, на људе упућене у логоре и прогонство, лишене грађанских права због 'погрешне' врсте занимања или фамозног 'социјалног порекла'".

Помен на Лубјанци

"Етикета непријатеља народа и њихових помагача стављана је на целе породице", истакао је Медведев.

Указујући на то да се "може чути да су многобројне жртве биле оправдане неким вишим државним циљевима", Дмитриј Медведев је изнео уверење да "никакав развој земље, никакви њени успеси и амбиције не могу да буду достигнути по цену људске патње и губитака".

Дан сећања на жртве политичких репресија установљен је 1991. године уредбом Врховног Совјета руске совјетске социјалистичке републике.

Посланици у Савету Федерације, горњем дому руске Думе, на пленарном заседању одали су помен жртвама политичких репресија.

На Тргу Лубјанка, на коме се налазило седиште КГБ-а, у подне је служен помен. Јуче, током дана, представници удружења "Меморијал" и Московљани су, на том месту, читали имена страдалих од тоталитарног режима.

Према резултатима најновијих истраживања, у периоду између 20-их и 50-их година прошлог века, у бившем Совјетском Савезу изречено је 52 милиона политички мотивисаних пресуда, шест милиона људи протерано је без пресуде а милион је стрељано.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије