За спас планете не постоји план Б

Свет ће се суочити са катастрофалним последицама уколико се светски лидери не договоре о смањењу емисије штетних гасова, изјавио британски премијер Браун. Постизање споразума о борби против климатских промена је "историјски тест међународне сарадње", нагласио Браун.

Британски премијер Гордон Браун рекао је да би без новог глобалног споразума о смањењу емисије гасова, који изазивају ефекте стаклене баште, ситуација била равна катастрофи. Према Брауновом мишљењу тада би се свет све чешће суочавао са катастрофалним поплавама, сушама и врућинама.

Браун је, обраћајући се представницима земаља које учествују на Форуму водећих економија у Лондону, позвао националне лидере да лично присуствују самиту о клими у децембру у Копенхагену.

Апелујући на председника САД Барака Обаму да следи његов пример и присуствује Конференцији Уједињених нација о климатским променама у Копенхагену крајем године,  премијер Браун је упозорио да не постоји неки други "план Б" за решење проблема климатских промена.

Британски премијер је поручио земљама које ће крајем године ићи на самит, да постигну компрoмисе како би се избегла "катастрофа неконтролисаних климатских промена".

На самиту у Копенхагену требало би да се, након две године преговора, закључи споразум о борби са глобалним климатским променама.

Премијер Британије рекао је представницима водећих светских економија и да напори да се постигне споразум о борби против климатских промена представљају "историјски тест међународне сарадње".

Последњи тренутак за спас планете

"Пред нама је мање од 50 дана да утврдимо правац за наредних неколико деценија", истакао је Браун и додао да ће у случају неуспеха "планета бити у опасности".

Браун, један од малог броја лидера великих привреда који су потврдили да ће лично присуствовати преговорима како би обезбедили постизање глобалног споразума, истакао је да други светски лидери морају да ураде све што је у њиховој моћи.

"Морамо да се суочимо са чињеницом да наши преговарачи не постижу договор довољно брзо. Зато верујем да је потребно лично залагање лидера. Не можемо допустити да не успемо. Ако се ујединимо, споразум у Копенхагену је још на дохват руке. За планету не постоји план Б", рекао је британски премијер.

Влада у Лондону жели да се богате земље, укључујући САД, обавежу да ће до 2020. године смањити емисију угљен-диоксида за 25 до 40 одсто, као и да ће пружити финансијску помоћ државама у развоју да би и оне предузеле неопходне мере.

Браун сматра да и развијене и земље у развоју треба да искористе предности нових енергетских извора, као и побољшања ефикасности потрошње енергије.

Иначе, на Форуму водећих економија су представници Аустралије, Бразила, Канаде, Кине, Данске, ЕУ, Француске, Немачке, Индије, Индонезије, Италије, Јапана, Јужне Кореје, Мексика, Русије, Јужне Африке, Шведске, Британије и САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара