Словачка (не)оспорава Лисабонски уговор

Након што је чешки председник Вацлав Клаус условио потписивање Лисабонског уговора, и Словачка је затражила изузеће из Повеље о људским правима. У супротном, када Савет министара буде одлучиавао о захтеву Чешке, Словачка ће ставити вето.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у Братислави да ће Словачка ставити вето на гаранције, које за Чешку од ЕУ захтева председник Вацлав Клаус, уколико се те гаранције не буду односиле и на Словачку.

Клаус је тражио од ЕУ да Чешкој гарантује да неће бити оспораване депортације Немаца из Чехословачке после Другог светског рата.

"Имамо само две могућности. Или да у Европском савету ставимо вето на чешки предлог или да инсистирамо да се односи и на Словачку", рекао је Фицо.

Премијер Фицо нагласио је да ће Братислава то питање додатних гаранција за Словачку покренути тако да не угрози дефинитивну ратификацију Лисабонског уговора.

Словачка тражи од ЕУ да ни у Чешкој ни у Словачкој нико не може да оспорава Бенешове декрете.

Декрети чехословачког ратног и поратног председника Едварда Бенеша омогућили су као правни основ, уз благослов великих сила, депортације преко 2,5 милиона судетских Немаца из Чехословачке после Другог светског рата.

Односили су се и на део словачких Мађара којима је као и Немцима конфискована имовина по принципу колективне кривице за нацистичке ратне злочине.

Словачки премијер је објаснио да његова јучерашња најава да ће, ако је добије Чешка, и Словачка тражити да буде изузета из Повеље основних права, не значи да словачка влада не подржава хитну ратификацију Лисабонског уговора.

Словачка влада није европскептична

Фицо је, такође, демантовао да би се словачка влада као евроскептични чешки председник, плашила да би, захваљујући повељи, депортовани Немци или Мађари могли да заобиђу чешке или словачке судове и преко европских добију натраг одузету имовину, пошто ни Лисабонски споразум ни Повеља основних права не омогућавају ретроактивну примену.

"Бенешове декрете оживео је чешки председник Вацлав Клаус", упозорио је Фицо и додао да сада Словачка због тога мора да решава ситуацију која за њу није нимало пријатна.

"Ако Чешка за себе издејствује изузетак, и политички на било који начин повећа заштиту од било каквог оспоравања Бенешових декрета, Словачка која има исте те декрете не може да остане пасивна", рекао је Фицо.

Словачки премијер подсетио је да Словачка мора јасно да формулише своје интересе и подсетио да Бенешове декрете у Словачкој хронично оспоравају политички представници словачких Мађара.

"Укидањем тих декрета отворио би се пут ка имовини коју је Чехословачка праведно одузела људима који су подржавали фасиштички режим", навео је Фицо.

Пољски председник Лех Качињски потписао је прошлог викенда Лисабонски уговор, који доноси реформу европских институција. До данас од 27 земаља чланица Уније једино Чешка још није ратификовала тај документ.

Сва поглавља Повеље о основним правима су обавезујућа за све земље ЕУ изузев за Велику Британију и Пољску, чији су приговори усвојени.

Британија се противила појединим одредбама попут широко дефинисаног права на штрајк радника, који је био предмет бројних сукоба током осамдесетих година, док је Пољска желела гаранције да због примене споразума неће морати да мења своје породичне и обичајне законе.

Предложени Уговор требало би да омогући реформу и јачање европских институција, јасније дефинише однос Европске комије и Европског парламента и уведе бројне измене које би омогућиле Унији да боље одговори на бројне спољнобезбедносне и геополитичке изазове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара