Јапан - земља стогодишњака

Од чак 40.000 стогодишњака у Јапану, 87 одсто чине жене. Осим високог стандарда и добре здравствене заштите, на дуговечност утиче и традицинални јапански култ рада, тврде бројни запослени и здрави пензионери.

Јапан је земља са веома ниском стопом наталитета, али и са бројним стогодишњацима. Најдуговечнија нација, има висок животни стандард, одличан здравствени систем, али и приврженост радним навикама.

Јапанци у поодмаклом животном добу на послу, уобичајена је је слика у тој земљи. Кажу да воле да раде и пошто заврше радни век јер је то добро за њихово здравље, а ту је и додатна зарада. Јапанке у просеку живе 86 година а Јапанци 79.

У тој земљи са 129 милиона становника има више од 40 хиљада стогодишњака. Међу њима предњаче жене са 87 одсто.

Једна од њих, пензионерка Шамада Цунеко, каже да све време мора да подиже и вуче тешке ствари. "Није ми лако, али потребан ми је новац. Ако сте пензионер без посла, живот вам је тужан", каже Цунеко.

Пензионер Јокио Сато сматра да је лако је остати у форми и здрав када пуно шетате и водите једноставан и квалитетан живот.

Сваки четврти становник Јапана је пензионер. За четврт века, сваки трећи житељ биће старији од 65 година.

Ито Рјуићи, је наставио да ради и после пензионисања. Планира да ради још две године. "Када сте запослени, будућност вам изгледа светлије, а можете и да останете здрави", сматра Рјуићи.

Свој допринос даје и јапанска влада, која различитим програмима охрабрује старије грађане да остану активни и наставе да раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара