Париз, отворена конференција о клими

У Паризу је званично отворена двонедељна конференција Уједињених нација о климатским променама, на којој ће светски лидери настојати да се договоре о дугорочном споразуму о смањењу емисије штетних гасова.

Париз се још опоравља од недавних терористичких напада, али је спремно дочекао светску политичку елиту. На почетку минут ћутања за жртве напада у француској престоници, али и у Бејруту, Багдаду, Тунису и Малију.

Генерални секретар Уједињених нација нада се да ће самит о клими бити истинска прекретница и да ће се завршити постизањем трајног споразума.

"Обећања више од 180 држава да ће смањити емисије угљен-диоксида добар су почетак. Али морамо отићи даље и брже од већ датих обећања. У вашим је рукама будућност наше планете", каже генерални секретар УН Бан Кимун.

Ниједна конференција није окупила толико лидера, нити је међународни улог био толико велик. Домаћин, председник Француске, каже да је реч о миру.

"Не могу да одвојим борбу против тероризма од борбе против глобалног загревања. То су два велика глобална изазова са којима се суочавамо јер морамо својој деци да оставимо више од света ослобођеног од тероризма, ми њима, такође, дугујемо планету заштићену од катастрофа", рекао је Франсоа Оланд.

За америчког председника скуп о клими је чин пркоса тероризму који доказује да свет није заплашен нападима такозване исламске државе.

"Нема бољег одговора онима који желе да сруше свет него да се предузму најодлучнији напори да се тај свет спасе", рекао је Барак Обама.

Од укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште, Кина је одговорна за 30 одсто а Америка за 16 процената. Двојица председника преузимају одговорност и дају допринос решавању проблема климатских промена.

"Париски договор треба да повећа инвестиције и обезбеди акције за смањивање климатских промена. Развијене земље морају да одрже обећање и да сваке године, издвоје 100 милијарди долара за помоћ земљама у развоју", каже председник Кине Си Ђинпинг.

Свет очекује споразум којим би се земље-учеснице обавезале да ће смањити количину гасова који изазивају ефекат стаклене баште и који би ограничио раст температуре до два степена до краја 21. века.

"Надамо се да ћемо, ако удружимо напоре, моћи да постигнемо нови споразум о климатским променама, који ће заменити Кјото и служити интересима свих држава и народа после 2020. године", каже председник Русије Владимир Путин.

Нема планете Б и за њену будућност важан је обавезујући споразум, сматра немачка канцеларака.

"После дужег времена имамо шансу да постигнемо договор. Он је неопходан и треба да буде амбициозан свеобухватан, фер и обавезујући", рекла је Ангела Меркел.

За такав споразум залаже се и Србија. Председник Томислав Николић каже да је важно да заједно бринемо о планети и да је сачувамо од сваке претње екстремиста, али и од глобалних климатских промена.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије