Дејли телеграф: ЕУ постаје држава

ЕУ припрема тајне планове да се постави као светска сила, с овлашћењем да потписује међународне уговоре, пише британски "Дејли телеграф". Намера је и да се широм света отвори 160 амбасада, пише лист.

Европска унија је, наводи британски "Дејли телеграф", припремила тајне планове да се постави као светска сила, с овлашћењем да у име земаља чланица преговара и потписује међународне уговоре.

Намера је и да се широм света отвори 160 европских представништава, односно амбасада, а већ се зна да би прве биле у Њујорку, престоници Авганистана Кабулу и главном граду Етиопије Адис Абеби, пише "Дејли телеграф".

Лист преноси оцену једног аналитичара који каже да је реч о огромном преносу овлашћења, који би довео до тога да Европска унија све више личи на државу.

Уколико ти планови буду усвојени, Брисел би могао да почне да потписује разноразне међународне уговоре - на пољу спољне политике, одбране или правосуђа.

Они који предлажу те измене тврде да Европа на светској позорници мора да има уједињен фронт, јер ће, због успона Кине и других земаља, традиционалне силе из западне Европе неминовно губити утицај, пише лист.

"Европи је због тога потребна кохерентнија спољна политика, кажу заговорници новог плана, и то је сасвим тачно. Али ипак морамо да будемо опрезни", упозорава "Дејли телеграф".

Министар за Европу владе у сенци опозиционих конзеравативаца рекао је да је због таквих надлежности Уније било неопходно одржати референдум о Лисабонском уговору и у Великој Британији.

"Као што смо раније упозоравали, Уговор повећава моћ ЕУ на рачун држава чланица".

Британски лист пише да се интереси Брисела и Лондона често не поклапају, Британија је и даље једна од водећих светских привреда, водећа војна сила и, надајмо се, сила добра у свету,

"Не смемо дозвoлити да нас мало-помало истисну са места које нам припада на самом врху", закључује Дејли Телеграф.

Ратификација Уговора у Чешкој до краја године

Чешки премијер Јан Фишер изјавио је у Прагу да је влада те земље чврсто уверена да ће у Чешкој Лисабонски уговор бити коначно ратификован до краја године.

"Према свим сигналима које имам, верујем да неће бити разлога да председник Вацлав Клаус одлаже свој потпис и тиме потврду ратификације Лисабонског уговора ако добије пресуду Уставног суда да је Уговор у складу са нашим Уставом", рекао је Фишер.

Фишер је апеловао на европске партнере да не подлежу нервози, јер у Чешкој траје регуларан уставни процес, а група сенатора само је искористила своје уставно право да затражи од суда оцену Лисабонског уговор.

"Суд је већ једном прошле године пресудио да је Уговор у складу са Уставом ", подсетио је Фишер и додао: "Није питање да ли ће Уговор бити ратификован у Чешкој, већ када."

За чешку владу је, по речима њеног премијера, велико охрабрење то што је Уставни суд решио да се Лисабонским уговором позабави по хитном, убрзаном поступку, а већ наредне недеље требало би да се зна тачан датум доношења пресуде.

Фишеров шведски колега Рејнфелт упозорио је да му можда неће требати фактички Клаусов потпис на документу да почне консултације око нове Европске комисије, али да за сада није јасно да ли ће чешки Уставни суд успети да одлучи пре новембра, до када мора да се састави нова комисија.

Рејнфелт је упозорио да је да би ЕУ почела да функционише по Лисабонском уговору, а не по оном претходном из Нице, важно да буде ратификован у свих 27 земаља.

Председник Европског парламента Јежи Бузек рекао да треба поштовати уставни процес који траје у Чешкој и да не треба на Праг вршити притисак, али да се Чешкој мора отворено рећи колико осталих 26 земаља кошта чекање само на једну.

Када је реч о Пољској, чији председник такође није још ратификовао Лисабонски уговор, иако су га одавно усвојила оба дома парламента, Бузек, иначе бивши пољски премијер, рекао је да ће председник Лех Качињски споразум потписати већ ове седмице.

Шеф ЕК Барозо одбио је оптужбе да врши било какав притисак тиме што Чешку и њеног председника Вацлава Клауса подсећа шта је у интересу ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво